Officiële uitslag bevestigt nederlaag partij van Megawati

De `Strijdende Partij voor Indonesische Democratie' (PDI-P) van president Megawati Soekarnoputri is de grote verliezer geworden van de parlementsverkiezingen van 5 april. Volgens de officiële uitslag, die vanochtend werd gepubliceerd, behaalde de PDI-P 18,5 procent van de stemmen, nog iets minder dan in eerdere prognoses werd voorspeld. In 1999 bedroeg de aanhang van Megwati's partij nog 33,7 procent.

Grootste partij is sinds 5 april weer Golkar, de vroegere staatspartij onder het bewind van generaal Soeharto. Golkar komt uit op 21,6 procent, een fractie minder dan vijf jaar geleden (22,5 procent).

Na Golkar en de PDI-P volgen de `Partij van het Nationale Ontwaken' van oud-president Abdurrahman Wahid (10,6 procent), de islamitische PPP van vice-president Hamzah Haz (8,2 procent), de vorig jaar opgerichte nationalistische Partai Demokrat van luitenant-generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono (7,5 procent) en de fundamentalistische `Partij voor gerechtigheid en Voorspoed' (7,3 procent). De Nationale Mandaatpartij van Amien Rais, voorzitter van het Indonesische Volkscongres is gezakt naar de zevende plaats, met 6,5 procent van de stemmen.

Aan de verkiezingen voor de verdeling van de 550 parlementszetels deden in totaal 24 partijen mee. Uit de officiële uitslag blijkt dat 84 procent van 148 miljoen kiesgerechtigden hun stem hebben uitgebracht. Ongeveer 11 miljoen ingevulde stembiljetten werden ongeldigd verklaard.

De belangrijkste test voor het presidentschap van Megawati Soekarnoputri volgt op 5 juli als in Indonesië voor het eerst rechtsstreekse presidentsverkiezingen worden gehouden. De zware nederlaag die haar PDI-P nu bij de parlementsverkiezingen heeft geleden, lijkt de voorbode te zijn op een afrekening die Megawati in juli te wachten staat.

Favoriet in de strijd om het nieuwe presidentschap is Susilo Bambang Yudhoyono (SBY). De 54-jarige generaal b.d., die eerder dit jaar uit het kabinet van Megawati stapte en wiens populariteit wegens zijn imago van `onkreukbaarheid' die van zijn Partai Demokrat verre overstijgt, leidt in de peilingen met zo'n 30 procent. Concurentie heeft Megawati ook te duchten van de vroegere minister van Defensie, generaal b.d. Wiranto. Vorige maand verkoos de Golkerconventie hem als presidentskandidaat van de partij boven Akbar Tandjung, voorzitter van Golkar en voorzitter van het nationale parlement.