Mona Lisa onder de microscoop

Het schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci zal voor het eerst in een halve eeuw worden onderzocht met microscoop en met röntgenstralen. Het Louvre-museum in Parijs hoopt hiermee te kunnen achterhalen wat de oorzaak is van het kromtrekken van het beroemdste portret ter wereld.

,,We beginnen dit onderzoek om precies te doorgronden wat er aan de hand is'', zei Vincent Pomarede, hoofd-conservator van de afdeling schilderkunst van het Louvre, gisteren tegen Associated Press Television News. Het onderzoek wordt gedaan op de dagen dat het museum is gesloten, zodat het schilderij voor het publiek te zien blijft. Het schilderij is in de jaren vijftig voor het laatst onderzocht met röntgen.

Het Louvre maakte vorige week bekend dat de Mona Lisa aan het kromtrekken is. Het kromtrekken is aan het licht gekomen tijdens de routinecontrole die minimaal eens in de twee jaar wordt verricht. Het portret waaraan Da Vinci enkele jaren schilderde vanaf 1505 staat bekend als uiterst kwetsbaar. Het is geschilderd op populierenhout van 12 millimeter dik en heeft de afgelopen jaren tal van kleinere restauraties ondergaan.

In het paneel zit een barst, waarvan de oorzaak onbekend is, maar die volgens Pomarede waarschijnlijk het gevolg is van ,,uitzonderlijke klimatologische omstandigheden''. Conservatoren vrezen dat de barst, die nu wordt bedwongen door een soort verband van strips, zal verergeren door het kromtrekken van het schilderij. ,,We denken over een tijdje misschien te moeten ingrijpen'', zei Pomarede, ,,niet bij de schildering zelf, maar bij het paneel, aan de achterkant.''

De studie is om te kijken of eerdere reparaties het schilderij niet meer kwaad dan goed hebben gedaan. Zo wordt het kromtrekken vermoedelijk veroorzaakt door stukken hout die later aan het schilderij zijn toegevoegd.