Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

Miljoenen aan achterstallige royalties

De vijf grootste muziekbedrijven ter wereld hebben toegezegd om ruim 42 miljoen euro aan niet geclaimde royalties alsnog uit te betalen aan muzikanten, onder wie David Bowie en Dolly Parton. Duizenden muzikanten zullen geld ontvangen na een tweejarig onderzoek door de New Yorkse advocaat Eliot Spitzer. Dat meldt de BBC vandaag. Muziekondernemingen als EMI, Warner en Sony verzuimden om een goed contact te onderhouden met hun artiesten en royalties uit te keren, aldus Spitzer. ,,We hebben allemaal het verkeerde beeld dat artiesten enorme bedragen vergaren door hun succes'', verklaarde Spitzer. ,,Maar er zijn veel artiesten die moeten vechten voor een bestaan, die één hit hebben en moeten leven van de royalties.'' De grootste uitkering (194 duizend euro) gaat naar de erven van Tommy Edwards, die It's All in the Game opnam in 1958. Het nummer werd over de hele wereld een hit. Edwards nam het leidje op voor MGM Records, dat nu in het bezit is van Universal Music.