Maan, zon, aarde op rij

In verschillende steden in Europa, Azië, Afrika en Zuid-Amerika was gisteravond een maansverduistering te zien. De zon, aarde en de volle maan stonden op één rij. Hierdoor gingen de zonnestralen, die normaal gesproken rechtstreeks de maan verlichten, door de atmosfeer van de aarde. Het licht werd vervolgens gebroken en alleen het rode licht werd doorgelaten en bescheen de maan. Hierdoor kreeg de maan een roze tot bloedrode gloed. Bij een maansverduistering wordt de maan niet `onzichtbaar'.

In Nederland ging de maansverduistering schuil achter een dik wolkendek, zo meldde de de Vereniging van Landelijke Samenwerkende Publiekssterrenwachten (LSPS). Volgens de voorzitter van de LSPS was er in het hele land niets van te zien, doordat een groot regengebied over het land trok.

In de oudheid dacht men dat een maansverduistering de ondergang voorspelde, dan wel een teken van de goden was. Eeuwen lang geloofden de Chinezen dat als de maan tijdens een verduistering werd opgegeten door een draak.

Een maansverduistering komt gemiddeld een tot twee keer per jaar voor. De volgende verduistering die in Nederland te zien zal zijn – mits het goed weer is – vindt plaats op 28 oktober. Volgens Meteoconsult in De Bilt zal de maan dan zo'n anderhalf uur lang geheel verduisterd worden.