Koningin van het vastgoed

Nee, het is economisch gezien inderdaad niet zo'n goed moment om het rendement op vastgoedbeleggingen te willen opkrikken. Nee, ze heeft zich niet hoeven verplichten om een bepaald percentage te halen. En ja, beleggen in vastgoed is iets heel anders dan het ontwikkelen ervan. Hoe anders precies, dat gaat Karin Laglas vanaf 1 juli meemaken, als ze haar functie als chief operating officer van projectontwikkelaar MAB verruilt voor die van algemeen directeur Nederland bij Rodamco. Daar gaat zij zich met name bezighouden met de beleggingsportefeuille winkelvastgoed. In de tussentijd gaat ze even uitrusten op haar boerderij in Friesland.

Karin Laglas (1959), opgeleid tot civiel ingenieur aan de TU Delft, werkte de afgelopen veertien jaar voor MAB. In die tijd heeft ze de prestigieuze managementgoedopleiding gevolgd aan het INSEAD in Frankrijk en werkte twee jaar bij MAB Frankrijk. Een vakvrouw met gevoel voor kwaliteit, zegt haar omgeving. Leiderstype. Intelligent, gedreven, betrouwbaar, direct. En ambitieus.

,,Ze is zakelijk en ook nog vrouwelijk. Dat is verdomd knap in deze mannenwereld'', zegt Bertus Pijper, directievoorzitter bij Bouwfonds Property Finance, die al vanaf haar komst naar MAB met Laglas heeft samengewerkt, onder andere aan het Stadshart van Amstelveen en de vernieuwde kantorenwijk in het centrum van Den Haag, De Resident. Laglas is zich er volgens hem zeer van bewust dat je als projectontwikkelaar iets neerzet voor de toekomst. ,,Ze hecht aan de vormgeving en praat daar graag met de architecten over. Haar beheersing van de financiële kanten van het vak koppelt ze aan een maatschappelijk bewustzijn over de gebouwde omgeving.'' Maar ze is niet iemand van zoete broodjes, ,,er wordt gestreden op het scherp van de snede. Maar ze kiest daarbij altijd voor de weg van de redelijkheid en de billijkheid.''

Hans Jansen, CDA-wethouder Economische Zaken van Tilburg, beaamt dat Laglas anderen niet naar de mond praat. Hij zal haar straks missen als commissaris van de publieke-private samenwerking waarmee het winkelproject Pieter Vreedeplein in zijn gemeente wordt ontwikkeld: ,,Ze is scherp in het afleggen van verantwoording en verlangt dat degenen die voor haar werken dat ook zijn.''

Over de redenen voor haar overstap naar Rodamco zegt ze zelf: ,,Ik stond voor de keuze: wil ik mijn hele verdere carrère bij MAB blijven of een keer wisselen? Als je eenmaal de ramen hebt opengezet, komt er vanzelf frisse lucht binnen. Ik vind het ook spannend om naar een beursgenoteerde omgeving te gaan.''

In de vastgoedwereld ontmoet haar overstap begrip. Pijper: ,,Ze had het maximum bereikt in de projectontwikkeling. Elke nieuwe stap zou haar vanzelf in een meer bestuurlijke rol brengen, dat gebeurt nu ook.'' Anderen wijzen op veranderingen in haar werkomgeving die een rol kunnen hebben gespeeld: bijvoorbeeld dat bij familiebedrijf MAB, naast CEO Ton Meijer, ook zijn zoon tot de directie is toegetreden. Bovendien ging een lang besproken overname van MAB door Bouwfonds niet door, die haar weer nieuwe mogelijkheden zou hebben geboden.

Architect en voormalig Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt, die met haar heeft samengewerkt aan o.a. Stadshart Amstelveen en Oosterdokseiland in Amsterdam, betreurt dat en wijst erop dat er bij MAB nu een afslanking aan de gang is en dat ,,de gezichtsbepalende troika'' weg is: vóór Laglas waren al vertrokken Mariet Schoenmaker (naar Rotterdam) en Willem van Zijl (met vervroegd pensioen).

Ziet Karin Laglas zichzelf ook als de `koningin van het vastgoed', zoals een insider haar omschrijft? Ze lacht en zegt: ,,Nou, prinses is ook goed.''

    • Tracy Metz