Kinkhoestvaccin vroeger invoeren

Een nieuw kinkhoestvaccin met minder bijwerkingen kan wat vaccinfabrikant GSK betreft al in juli 2004 in Nederland beschikbaar zijn. Dat is veel eerder dan `met ingang van 2005'. Die datum noemde minister Hoogervorst (volksgezondheid) vorige week in een brief aan de Tweede Kamer over de verandering van het Rijksvaccinatieprogramma. De Kamerfracties van SP, VVD, GroenLinks en PvdA vinden invoering te lang duren.

Minister Hoogervorst besloot vorige week het in Nederland geproduceerde kinkhoestvaccin zo spoedig mogelijk te vervangen door een buitenlands, acellulair vaccin dat minder bijwerkingen geeft en beter tegen kinkhoest beschermt. Vanwege de omvang van de order (jaarlijks 750.000 vaccindoses om alle Nederlandse baby's op een leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden te vaccineren) is een Europese aanbesteding nodig. Kamerlid Agnes Kant (SP) heeft gezegd dat zo'n Europese aanbesteding best kan worden overgeslagen.

Het kinkhoestvaccin zit in de DKTP-Hib-vaccincocktail die beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib. Het vaccin wordt tot nu toe bereid door het Nederlands Vaccin Instituut (VNI) in Bilthoven. Alle ouders in Nederland krijgen de vaccinatie gratis voor hun baby's aangeboden. Meer dan 95 procent komt met kind voor de complete serie vaccinaties naar het Consultatiebureau. Het VNI werkt aan een beter kinkhoestvaccin, maar is daar pas in 2007 mee klaar. Op advies van de Gezondheidsraad wacht Hoogervorst daar niet meer op.

De farmaceutische concerns GSK en Aventis zijn de enige potentiële leveranciers van een vervangend DKTP-Hib-vaccin. Het vaccin van GSK is in Nederland geregistreerd, maar niet in de handel. Het Aventisvaccin moet formeel nog in Nederland worden geregistreerd, maar dat kan snel, omdat het al in andere EU-landen is geregistreerd.

GSK opent nu het offensief en zegt ,,op zo kort mogelijke termijn aan de behoefte van ouders'' te willen voldoen. Het bedrijf kan in juli 2004 leveren en zou het vaccin dan het liefst in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen willen zien. Houdt de minister vast aan zijn procedure, dan brengt GSK het in september in de handel. Ouders moeten dan in de tussentijd zelf betalen, 40 euro per prik.