Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Iraakse gewonde in Utrecht verpleegd

Een Irakees die op 17 april door Nederlandse militairen is neergeschoten, is gisteren overgebracht naar het centraal militair hospitaal A. Mathijssen in Utrecht. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

De man raakte op 17 april zwaargewond bij een schietincident in As Samawah. Een Nederlandse patrouille werd beschoten en schoot daarop terug. Daarbij werd de Iraakse man in de arm geraakt, waarbij botsplinters doordrongen in onder andere zijn long en milt.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie is de man aanvankelijk naar een lokaal Iraaks hospitaal gebracht. Daar bleek dat de man gespecialiseerde hulp nodig had. Vervoer met een lokale ambulance naar Bagdad zou de gewonde man het leven hebben gekost, aldus de woordvoerder. Daarop is besloten de man over te brengen naar het militair hospitaal op het Nederlandse Camp Smittty. Hierbij speelde volgens de woordvoerder ook mee dat de marechaussee de man wilde ondervragen.

De Irakees is in het Nederlandse veldhospitaal geopereerd en lag tot gisteren daar op de intensive care. Aangezien de man nog steeds in levensgevaar verkeert, is besloten de man over te brengen naar Utrecht, aldus een woordvoerder van Defensie.

De afgelopen weken hebben zich in de zuidelijke provincie Al-Muthanna verschillende schotenwisselingen tussen Nederlandse militairen en Irakezen voorgedaan. Daarbij kwamen twee Irakezen om het leven

Eind december schoot marinier Erik O. een Iraakse plunderaar dood, waarop de sergeant-majoor werd gearresteerd en naar Nederland overgebracht. Alle zaken zijn nog in onderzoek.