Hard en defensief Porto weer in de finale

FC Porto heeft zich gisteravond ten koste van Deportivo La Coruña als eerste voetbalclub geplaatst voor de finale van de Champions League. De kampioen van Portugal won de uitwedstrijd in Noord-Spanje met 1-0, nadat het thuisduel in 0-0 was geëindigd. Porto speelt op 26 mei in Gelsenkirchen tegen de winnaar van het halve-finaleduel tussen Chelsea en AS Monaco. De Engelsen moeten vanavond in Londen een 3-1 achterstand goedmaken.

Porto kan dit voetbaljaar net als vorig seizoen drie hoofdprijzen winnen. De blauwwitten prolongeerden vorige week de landstitel en kunnen ook de Portugese beker winnen. Vorig seizoen won Porto ten koste van Celtic de UEFA Cup. Eind deze maand kan de club net als in 1987 de Europa Cup voor landskampioenen winnen, tegenwoordig Champions League genaamd. Destijds maakte de Algerijn Madjer tegen Bayern München de gelijkmaker met een onvergetelijke hakbal.

Gisteravond was de tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan Deco de gevierde speler bij Porto. Hij versierde tegen Deportivo in de tweede helft op handige wijze een strafschop door zich over het uitgestoken been van Cesar te laten vallen. De Italiaanse scheidsrechter Collina gaf volgens de regels een strafschop, die door de Braziliaanse aanvaller Derlei werd benut. Daarmee was de dubbele ontmoeting voortijdig beslist. Deportivo moest in het laatste half uur twee keer scoren, maar het maakte onder toeziend oog van de Spaanse koning Juan Carlos geen moment aanspraak op een finaleplaats.

In het uitverkochte stadion Riazor in La Coruña – de Spaanse havenstad ligt nog geen driehonderd kilometer verwijderd van Porto – was sprake van een keiharde `streekderby'. De wedstrijd tussen de twee Zuid-Europese topteams werd niet gekenmerkt door technische acties maar door fysieke kracht. De sportieve en financiële belangen waren groot, waardoor de return net als de heenwedstrijd in Porto nauwelijks uitgespeelde aanvallen opleverde.

Van `schaakvoetbal' was ditmaal echter geen sprake, al was het maar vanwege het grote aantal overtredingen. De vliegende tackles en gemene elleboogstoten stapelden zich in hoog tempo op. Opvallend was dat vooral de aanvallers zich bezondigden aan gemene overtredingen. Zo leek het Braziliaanse talent Carlos Alberto, die in de spits bij Porto de voorkeur kreeg boven de Zuid-Afrikaan McCarthy, met losse handjes te voetballen. Hij sloeg in de vele luchtduels bij herhaling een verdediger van Deportivo tegen de grond.

Arbiter Collina, algemeen beschouwd als beste scheidsrechter ter wereld, liet opvallend veel vergrijpen onbestraft. Wel gaf hij verdediger Naybet van Deportivo na twee officiële waarschuwingen een rode kaart. Dit gebeurde vlak na de treffer voor Porto, waardoor de thuisploeg met een numerieke minderheid twee keer moest scoren. Deportivo speelde een verloren wedstrijd en wist tot teleurstelling van de eigen aanhang geen finaleplaats af te dwingen. De Spaanse provincieclub heeft nog nooit in een Europese eindstrijd gestaan.

Deportivo was vooraf licht favoriet, vanwege de ongeslagen status op eigen veld in de Champions League. De ploeg had dit seizoen in het Europese hoofdtoernooi voor eigen publiek zelfs geen tegentreffer hoeven incasseren. De 4-0 thuiszege op AC Milan in de kwartfinale had veel indruk gemaakt. Het uitduel tegen de Italiaanse kampioen was nog met 4-1 verloren gegaan.

Porto wist zich gesterkt door de uitschakeling van de Engelse favoriet Manchester United in de achtste finale. De ploeg van de succesvolle trainer Mourinho, die wordt genoemd als opvolger van de Italiaan Ranieri bij Chelsea, heeft bovendien een reputatie als sterk verdedigend elftal. Tegen Deportivo gaf Porto in twee duels nauwelijks een kans weg. Valeron miste in de eerste helft bij een 0-0 stand de grootste mogelijkheid. Hij volleerde de bal op de rand van buitenspel naast het Portugese doel.

Aan de andere kant maakte Porto meer aanspraak op een doelpunt. Op aangeven van Deco, de kleine spelverdeler met de fluwelen techniek, kopte Derlei de bal vlak na rust tegen de paal. Dezelfde speler werd matchwinnaar en na afloop met aangever Deco bedolven door zijn uitzinnige ploeggenoten. Doelman Vitor Baía, de 34-jarige keeper met rugummer 99, werd ook bedankt voor bewezen diensten. Hij was in 180 minuten onpasseerbaar en toonde aan dat het predikaat `showkeeper' niet meer op hem van toepassing is.

Dé man achter het succes van Porto is Mourinho. De 41-jarige trainer was eerst vertaler en journalist, voordat hij op voorspraak van de Engelse coach Robson bij Sporting Lissabon van tolk tot assistent-trainer promoveerde. Mourinho verhuisde met Sir Bobby via Porto naar Barcelona, waar hij ook hulpcoach werd van de Nederlander Van Gaal. Hij zegt van beide grootheden op trainersgebied veel te hebben opgestoken.