Geënsceneerd geluk

Grasduinen in de kiosk. Tom Rooduijn bespreekt wekelijks een ander tijdschrift. Vandaag Toute Royale, `glamourtijdschrift over royalty'.

Vierentachtig procent van de Nederlanders steunt de monarchie, bleek op Koninginnedag uit een onderzoek. Het tumult rond Margarita, Mabel en vader Zorreguieta werd naar de achtergrond verdrongen door het kroonprinselijk huwelijk, de geboorte van een stel Oranjebaby's en het overlijden van twee geliefde leden van het koninklijk huis. Met Máxima kreeg de familie bovendien een onverbiddelijke bestseller in huis. Terwijl het blauwe bloed zich steeds meer vermengt met dat van gewone stervelingen, profiteren de roddel- en royalty-pers van zowel het lief als het leed dat hiervan het gevolg is.

Aan het handvol bladen dat geheel of gedeeltelijk aan vorstenhuizen is gewijd, voegde uitgeverij Sanoma onlangs een nieuw toe: Toute Royale, `glamourtijdschrift over royalty'. Dit blad moet eigenlijk worden beoordeeld door aanbidders van prinsenkinderen die door glunderende troonpretendenten aan den volke worden getoond. Zij weten tenslotte of, zoals in een bijgevoegd enquêteformulier wordt gevraagd, Toute Royale een blad is `waarbij je weg kunt dromen', `past bij mijn levensstijl' dan wel `waar geeft voor zijn geld'.

Mij bekruipt bij zo'n overdosis geënsceneerd geluk – afgewisseld met paparazzofotografie – een ongemakkelijk gevoel. Hoe graag ook Máxima kennelijk de tanden bloot lacht, de talrijke foto's in het blad waarop zij onmiskenbaar wordt betrapt verraden eveneens haar onvrijheid. En dan is ze nog maar net begonnen. Volgens Toute Royale heeft de prinses nu al het Nederlandse modebeeld ingrijpend bepaald: ,,Door haar toedoen is de kleur rood terug van weggeweest, zijn sproetjes ineens weer `in'. Wie wil zijn als onze sprookjesprinses, weet zich nu uit te monsteren en kan ook nog eens via het blad een imitatie van haar prinsjesdagbroche bestellen.

De lezer wordt gelukkig wel gerustgesteld met de wetenschap dat vorstelijke mensen óók maar mensen zijn – al betreft dat meest buitenlandse royalty. In extenso wordt beschreven welk een `pijn en verdriet' Stéphanie van Monaco moest doormaken alvorens zij rust vond bij de tien jaar jongere acrobaat Adans Lopez Peres. Prinses Märtha Louise van Noorwegen koos voor een leven in anonimiteit met de omstreden Ari Behn, ,,producent van licht pornografische films''.

De aangetrouwde kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, voorheen alleenstaande moeder met een drugsverleden, wordt door couturier Paul Schulten op de hak genomen. De fantasiepanty die de prinses tijdens een officieel bezoek aan Washington om de benen had, noemt Schulten ,,in één woord monsterlijk!'' Dan komt Mabel Wisse Smit, gefotografeerd in een japon van geborduurde satin-du-chesse, er een stuk beter af: ,,De lengte is niet erg flatteus. Verder is het bovenlijf te kort, waardoor het te laag onder de armen zit. Jammer.''

En zo beuzelt deze nieuwe hofkoerier 76 glanzende pagina's voort. Een snapshot achterin van de Britse kroonprins William, die sprekend op zijn tragisch overleden moeder lijkt, doordringt je eens te meer van de onwaarachtigheid van dit soort journalistiek.

Toute Royale, 4,95 euro, verschijnt zesmaal per jaar.

    • Tom Rooduijn