FIFA vindt Zuid-Afrika `excellente' kandidaat

Zuid-Afrika zou een ,,excellent'' gastland zijn voor het wereldkampioenschap voetbal in 2010. Dat blijkt uit het evaluatierapport van de wereldvoetbalbond FIFA, die Zuid-Afrika favoriet acht boven de andere kanshebbers Egypte, Marokko, Tunesië en Libië. De FIFA neemt eind volgende week een besluit over de toekenning van het WK in 2010.

Een team van vijf FIFA-inspecteurs onder leiding van de Belg Jan Peeters bezocht de afgelopen maanden de landen die zich hebben gekandideerd voor het WK in 2010. De inspectie toonde zich vooral bezorgd over de bouw van de stadions in Marokko, het land dat algemeen als belangrijkste rivaal van Zuid-Afrika wordt gezien. Toch kreeg Marokko de kwalificatie `goed'. Egypte werd als `erg goed' gekwalificeerd. Libië en Tunesië zijn volgens de FIFA geen optie, aangezien ze alleen samen het WK willen organiseren.

Het rapport prijst de infrastructuur van Zuid-Afrika, de toeristenattracties `van wereldklasse' en het enthousiasme van zowel het publiek als de regering voor het WK. Het toernooi zou bovendien kunnen bijdragen aan de vereniging van de maatschappij die door de Apartheid decennialang is verscheurd, aldus het rapport.

Zuid-Afrika werd vier jaar geleden met een stem verschil verslagen door Duitsland bij de uitverkiezing van het WK in 2006. Een vertegenwoordiger van Oceanië, de Nieuw-Zeelander Charles Dempsey, had zich van stemming onthouden. De evaluatierapporten noemden toen Zuid-Afrika, samen met Duitsland, de favoriet.

Het laatste rapport van de FIFA uitte wel bezorgdheid over de hoge misdaad in Zuid-Afrika. Volgens Danny Jordaan, voorzitter van het Zuid-Afrikaanse organisatiecomité, heeft zijn land vorige week bij de inauguratie van president Thabo Mbeki laten zien veiligheid te kunnen garanderen aan tientallen hoogwaardigheidsbekleders. Een van de gasten was toen FIFA-voorzitter Sepp Blatter.