Fed laat rente in VS op 1 pct

De Federal Reserve, het stelstel van Amerikaanse centrale banken, heeft gisteren besloten de Amerikaanse rente ongewijzigd te laten op het lage niveau van 1 procent, zoals door veel financiële analisten werd verwacht.

Anders dan in de vorige toelichting, van 16 maart, zegt de Federal Open Market Committee in de toelichting van gisteren dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten ,,schijnt aan te trekken''. Ook zijn er tekenen dat de inflatie iets toeneemt, al zijn de vooruitzichten voor de lange termijn nog steeds dezelfde en is in dat opzicht de inflatie onder controle, aldus de `Fed'. De Federal Open Market Committee neemt bij de Fed de belissingen over de rente.

De Fed zegt niet langer dat het ,,geduldig'' kan zijn ten aanzien van een beleidswijziging, lees: renteverhoging. In plaats hiervan gebruikt de Fed een meer subtiele woordkeus, waaruit sommige analisten opmaken dat een renteverhoging in de maak is en de Fed de financiële markten hierop wil voorbereiden. Anderen zijn hiervan minder overtuigd.

De rente van 1 procent is het laagste renteniveau sinds 46 jaar. Vier jaar geleden is de Amerikaanse rente voor het laatst verhoogd.

De Amerikaanse economie groeit uitbundig, in de afgelopen twaalf maanden met bijna 5 procent, en begin april bleek voor het eerst dat aan de stagnerende banengroei, waarop de Fed in maart nog wees, een eind was gekomen. Sinds George W. Bush begin 2000 aantrad als president, heeft de Amerikaanse economie 1,9 miljoen banen verloren.

Een Amerikaanse renteverhoging aan de vooravond van de presidentsverkiezingen in november zou Bush volgens analisten slecht uitkomen.