Europa simuleert nucleaire aanslag met 40.000 doden

Europese functionarissen hebben afgelopen maandag een geheime simulatie-oefening gehouden bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, die moest laten zien hoe Al-Qaeda 40.000 doden en 300.000 gewonden kan veroorzaken met een nucleaire aanslag.

De oefening `Zwarte Dageraad' heeft volgens deelnemers en experts aangetoond dat de wereld onvoldoende aandacht besteedt aan de dreiging van een nucleaire terroristische aanval. Aan het besloten seminar, georganiseerd door het Center for Strategic and International Studies in Washington, namen meer dan vijftig functionarissen uit vijftien landen deel, onder wie EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Nederlandse antiterreurcoördinator Gijs de Vries. De NAVO en de Europese Unie hadden tot de oefening besloten om vooral Europa te wijzen op het gevaar voor een nucleaire terreuraanval.

In het eerste deel van het scenario van `Zwarte Dageraad' werd aan Europese functionarissen gevraagd hoe zij zouden reageren op informatie dat Al-Qaeda hoog verrijkt uranium had bemachtigd in een civiel nucleair onderzoekscentrum in Europa om een bom te maken. In de tweede fase werden zij geconfronteerd met computer- en videobeelden die de ontploffing van de bom bij het NAVO-hoofdkwartier lieten zien. Daarbij vielen meteen 40.000 doden, werden ziekenhuizen overspoeld met honderdduizenden gewonden en viel Europa ten prooi aan chaos. Volgens de organisatoren was dit scenario gebaseerd op ,,echte feiten'' en op het ,,operationale vermogen'' van Al-Qaeda.

,,We zitten in een race tussen samenwerking en catastrofe'', zei de Amerikaanse oud-senator Sam Nunn, een van de organistoren. ,,Om deze race te winnen moeten we samenwerking op een schaal nastreven die we nooit eerder gezien of nagestreefd hebben.''

Volgens de experts hebben de extremisten het moeilijk om nucleair materiaal te verwerven, maar nog niet moeilijk genoeg. ,,De effectiefste en goedkoopste manier om nucleair terrorisme te voorkomen is wapens en splijtbaar materiaal te vergrendelen en veilig te stellen in elk land en elk gebouw, dat ze heeft'', zei Nunn. Hij wees vooral op voormalige Sovjetrepublieken.