Drukker Brouwer wellicht te koop

Brouwer, de één na grootste drukkerij van Nederland, verkeert in financiële problemen. De onderneming, waar nu nog 1.700 mensen werken, bestudeert de mogelijkheid overgenomen te worden.

Dit bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. De salarissen over de maand april zijn ,,enkele dagen'' later uitbetaald. Verder willen ,,enkele'' toeleveranciers eerst betaald worden, voordat zij uitleveren. Met de belangrijkste toeleveranciers – het papier voor onder meer tijdschriften en reclamedrukwerk – zijn volgens de woordvoerder afspraken gemaakt. Brouwer drukt onder meer de tijdschriften Vrij Nederland, Privé en de VPRO-gids. Volgens de woordvoerder hoeven de uitgevers van deze tijdschriften niet te vrezen voor hun uitgaven.

Brouwer zit in de problemen doordat de grafische markt de afgelopen jaren door de economische omstandigheden is ingezakt. Brouwer is voor een kwart van de omzet afhankelijk van tijdschriften, waarvan de omvang de afgelopen jaren is gedaald door de afgenomen hoeveelheid advertenties. Ook het reclamedrukwerk is afgenomen.

Brouwer maakte vorig jaar een verlies van 35 miljoen euro op een omzet van 277 miljoen euro. Enkele maanden geleden werd een reorganisatie aangekondigd waarbij 300 mensen moeten verdwijnen. Een woordvoerder verklaart dat de liquiditeitsproblemen onder meer zijn veroorzaakt door de reorganisaties.

Brouwer is in handen van drie aandeelhouders. De meerderheid, 50,25 procent, is in bezit van oprichter Willem Vermeulen. Daarnaast is krantenuitgever De Telegraaf voor 43 procent aandeelhouder. De rest van de aandelen zitten bij het management. De Telegraaf kreeg het belang in Brouwer nadat het krantenconcern in 2002 zijn tijdschriftendrukkerij Biegelaar aan Brouwer verkocht.

De Telegraaf waardeerde zijn belang in Brouwer twee maanden geleden af tot nul. Destijds verklaarde Telegraaf-bestuurder F. Arp dat er ,,geen enkele reden tot optimisme was bij Brouwer''. Arp en Telegraafbestuurder A. Swartjes waren tot voor kort commissaris bij Brouwer.

Naar verluidt is Brouwer-directeur H. Lambrechts op non-actief gesteld. De leiding van het bedrijf zou in handen zijn van meerderheidsaandeelhouder Vermeulen.

Vermeulen, een oud-McKinsey-adviseurs, kocht Brouwer in 1988 en liet het bedrijf door een reeks overnames snel groeien.