Drie bomexplosies in centrum Athene

Exact honderd dagen voor het begin van de Olympische Spelen zijn bij een politiebureau in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene vanmorgen drie tijdbommen ontploft. Een politieman raakte lichtgewond door de explosies, die grote materiële schade aanrichtten.

Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt. Vooraf was telefonisch gewaarschuwd dat bij het gebouw in de wijk Kalithea drie bommen zouden afgaan. De melding kwam binnen bij een krant. Agenten hadden het gebied net afgezet toen binnen vijf minuten twee bommen afgingen. Een derde explosief ontplofte een half uur later. Experts wisten een vierde bom tijdig onschadelijk te maken.

De daders gebruikten voor hun aanslagen dynamiet. Over hun identiteit is nog niets bekend. De politie suggereerde dat de aanslag is uitgevoerd door anarchistische groepen die tegen de Olympische Spelen zijn. Premier Kostas Karamanlis zei dat het om ,,een geïsoleerd incident'' ging ,,dat op geen enkele manier de voorberieiding van de Olympische Spelen in gevaar zal brengen''.

Het incident, drie maanden voor het begin van de Spelen, wordt door de politie dan ook ,,zeer serieus'' genomen, aldus een zegsman. ,,Je hebt drie geraffineerde tijdbommen die buiten een politiebureau afgaan, dat is ernstig genoeg voor de politie.''

Griekenland organiseert de Olympische Spelen van 13 tot en met 29 augustus. Het getroffen politiebureau ligt niet ver van enkele luxe hotels die dan worden gebruikt om functionarissen onder te brengen.

De autoriteiten vrezen dat terreurgroepen het grootste sportevenement ter wereld willen aangrijpen voor aanslagen. Zij investeren daarom 650 miljoen euro in een veiligheidsplan, dat onder meer de inzet van 50.000 veiligheidstroepen omvat. Ook heeft Griekenland de NAVO gevraagd te helpen bij de beveiliging van de Spelen. De NAVO heeft laten weten daartoe bereid te zijn.

,,Verschrikkelijk.'' Dat was de eerste reactie van Anton Geesink op de bomexplosies van vanmorgen in Athene. ,,Hopelijk komt men er snel achter wie hiervoor verantwoordelijk is. Het zou in elk geval gunstig zijn als het niets met de Olympische Spelen van doen heeft.''

De Nederlandse sportkoepel NOCNSF laat zich uitvoerig over de situatie informeren en wil vooralsnog geen overhaaste conclusies trekken. ,,Natuurlijk zij we alert'', aldus Marco Antonietti namens NOCNSF. ,,De veiligheid is voor ons een heel belangrijk thema. We worden van dag tot dag op de hoogte gehouden van de situatie. Als er aanleiding is de maatregelen aan te scherpen zullen we dat zeker doen. Maar vooralsnog raken we niet in paniek.''

De Griekse autoriteiten wisten hun grootste binnenlandse bedreiging, de terreurgroep `17 november' in 2002 te ontmantelen. De kopstukken zijn inmiddels berecht. Eenheden die zijn gespecialiseerd in het opruimen van bommen, hebben de afgelopen tijd verschillende keren handgemaakte explosieven onschadelijk moeten maken. De meesten waren afkomstig van anarchistische groepen.