Disney verbiedt film van Michael Moore

Walt Disney Company wil dochterbedrijf Miramax verhinderen de nieuwste documentaire van Michael Moore, Fahrenheit 911, uit te brengen. Dit meldt The New York Times.

De krant haalt Miramax-woordvoerder Hiltzik aan, die zegt dat Miramax ,,over dit onderwerp in gesprek is met Disney. We bekijken alle mogelijkheden en hopen dat we er in goede harmonie kunnen uitkomen.'' Disney zou dreigen gebruik te maken van een verbodsrecht dat is vastgelegd in de overeenkomst met filmdistributeur Miramax, die meer dan tien jaar geleden door Disney is overgenomen.

Disney-woordvoerder Mucha zegt in de krant: ,,Wij hebben zowel Moores agent als Miramax ervan op de hoogte gebracht dat de film niet zou worden uitgebracht door Miramax. Dat besluit is nog steeds van kracht.''

In de documentaire, die meedoet in de officiële competitie van het filmfestival in Cannes dat volgende week begint, legt filmmaker Moore een verband tussen drie generaties van de familie Bush en enkele Saoedische families, onder wie die van moslimextremist Osama bin Laden.

De radicale Moore, die in 2002 met Bowling for Columbine de meest succesvolle documentaire ooit maakte, sprak zich tijdens de Oscar-plechtigheid vorig jaar uit tegen de oorlog in Irak en tegen het beleid van president George Bush: ,,Shame on you mister Bush.''

The New York Times haalt een `hogere functionaris bij Disney' aan die ontkent dat het bedrijf bang is zijn belastingvoordeel te verliezen voor zijn pretpark in Florida, waar George's broer Jeb gouverneur is. Volgens deze functionaris gaat het Disney veeleer om de radicale denkbeelden van Moore en de angst dat die Disney-publiek zouden afschrikken. Toen Miramax besloot Fahrenheit 911 mede te financieren – nadat Mel Gibson was afgehaakt – richtten conservatieve groepen hun pijlen op moederbedrijf Disney.