`Concessies EU'

De Europese Unie wil met nieuwe concessies aan de armste landen de Doha-ronde voor handelsliberalisering vlot trekken. Volgens eurocommissaris Pascal Lamy (Handel) mogen de minst ontwikkelde landen hun handelstarieven handhaven en hoeven zij deze niet te verlagen.

Lamy verwacht niet dat de wereldhandelsronde volgens plan eind dit jaar met succes kan worden afgerond. Maar volgens hem kan binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor de zomer wel een `raamwerk' voor een akkoord worden overeengekomen.

Lamy deed zijn uitlatingen gisteren in een toespraak voor een conferentie van ministers van Handel van ontwikkelingslanden in de Senegalese hoofdstad Dakar. Hij onderstreepte dat de EU ,,bereid is verder te gaan'' om de steun voor een wereldhandelsakkoord te krijgen van de G90, waarin de arme landen zich hebben verenigd. ,,We stellen voor dat de G90 op alle terreinen van alle resultaten van de huidige onderhandelingen profiteren zonder andere tegenprestaties dan handhaving van de handelstarieven en een akkoord over handelsfacilitering.''

Dit laatste is de politiek minst gevoelige van de vier zogenoemde `Singapore-kwesties'. Lamy herhaalde dat hij van de andere Singapore-kwesties (mededinging, investeringen, openbare aanbesteding) geen harde eisen meer maakt. De eurocommissaris gaf aan dat hij ontwikkelingslanden wil tegemoetkomen in de kosten bij handelsfacilitering. Hij noemde ontwikkeling de ,,ruggengraat'' van de Doha-ronde.

Lamy onderstreepte dat de EU ,,geen verborgen agenda'' heeft op het gebied van landbouw. De EU wil bij de landbouwonderhandelingen ,,niets a priori uitsluiten''. Daarom liggen volgens Lamy ook ,,alle exportsubsidies op de onderhandelingstafel'', indien dit ook voor andere handelspartners geldt. De EU maakte al eerder duidelijk dat de VS hun exportsteun ter discussie moeten stellen.