Computerworm

Het computervirus Sasser, dat zich sinds het weekeinde snel verspreidt op internet, veroorzaakt aanzienlijke overlast bij zakelijke en particuliere computergebruikers.

Het virus, dat gebruikmaakt van een fout in Windows 2000 en XP, laat pc's zichzelf voortdurend aan en uit zetten. De zogenoemde worm richt geen directe schade aan, maar kan wel een `achterdeurtje' op de pc openzetten. Hackers kunnen zo inbreken in getroffen pc's. Sasser verspreidt zich niet via e-mail, maar zelfstandig via internet.

Antivirusbedrijven schatten het aantal getroffen pc's op honderdduizenden tot miljoenen. In Nederland werden gisteravond onder meer honderden pc's getroffen van PCM Uitgevers, uitgever van NRC Handelsblad. Elektronicaconcern Philips besloot maandag computersystemen los te koppelen van internet om verspreiding van Sasser te voorkomen. Banken in de Verenigde Staten, Australië en Finland meldden ook besmettingen met de worm.