Boris/Sofuja

Voor de spotprijs van 3,95 euro ligt hij dan in de winkel, met een blaadje erbij: de debuut-cd van Boris.

Maar niet heus natuurlijk. Het gaat om demo-opnamen die hij maakte als lid van het duo Sofuja ('soul, funk, jazz'), met zes liedjes die werden geschreven door gitarist Gino Taihuttu en vier covers uit de geschiedenis van Boris' favoriete muziek, de soul.

Boris hoeft zich niet direct voor deze opnamen te schamen, al zal deze sobere opzet, met doorgaans niet meer dan Taihuttu's akoestische gitaar als begeleiding, niet datgene zijn wat het team achter Idols voor zijn nieuwe cd hem in gedachten heeft.

Hij zingt hier zo helder, wendbaar en naturel als we van hem zijn gaan verwachten, maar zijn stem klinkt wel erg lichtvoetig voor iemand die graag als soulzanger door het leven wil gaan. De covers zijn dan ook wat hoog gegrepen, al is het flamenco-intro van Ain't No Sunshine van Bill Withers een aardige vondst. In Kiss van Prince en What's Going On van Marvin Gaye speelt Boris gevaarlijk spel, dat hij verliest: meer dan schetsmatige benaderingen van de overbekende originelen zijn het niet.

Taihuttu's eigen nummers klinken behoorlijk, maar springen er niet bepaald uit. Het antwoord op de vraag waarom dit kennelijk al jaren actieve idool niet eerder is opgevallen, ligt hierin besloten: een verdienstelijk zanger met aardig materiaal, maar niet opmerkelijk genoeg om zonder de Idols-machinerie boven te komen drijven.

Sofuja/Boris: Het idool unplugged, de 10 beste nummers! (bij de Nieuwe Revu)

    • Jacob Haagsma