Bond moet status Trabelsi beoordelen

Het arbeidsconflict tussen de Tunesische voetballer Hatem Trabelsi en Ajax is nog niet beslecht. De rechtbank van Amsterdam verwees beide partijen door naar de arbitragecommissie van de voetbalbond. Die behandelt de zaak op 17 mei en doet een paar weken later uitspraak.

Nog geen jaar geleden werd Hatem Trabelsi bij Ajax gekoesterd als een van de beste verdedigers ter wereld. De Amsterdamse voetbalclub wilde de 27-jarige Tunesiër graag houden en lichtte de optie in de arbeidsovereenkomst waardoor hij tot 2006 vastligt. De rechtsback vindt het daarentegen zelf tijd zijn grenzen te verleggen na drie seizoenen in de eredivisie. Van een contractverlenging wil Trabelsi niets weten. De Noord-Afrikaan stelt dat een optiebeding in zijn contract in strijd is met de wet en is van mening dat hij aan het einde van dit seizoen transfervrij kan vertrekken. Het arbeidsconflict werd gisteren na maandenlang getwist op verzoek van Trabelsi voorgelegd aan de rechtbank van Amsterdam. De voetbalwereld volgt de zaak die grote gevolgen kan hebben voor spelers en clubs met grote belangstelling.

Veel wijzer werden de verschillende partijen niet van de gang naar de burgerrechter. Sj.A. Rullmann, vice-president van de rechtbank, verwees de zaak door naar de arbitragecommissie van de voetbalbond. De rechter zei het weliswaar ,,een enige zaak'' te vinden, maar achtte zich niet bevoegd een oordeel te vellen in het conflict. Mogelijk keren de voetballer en Ajax op korte termijn alsnog terug naar de rechtbank als één van de twee partijen de uitspraak van de arbitragecommissie niet rechtsgeldig acht. Die commissie komt op 17 mei in een spoedzitting bijeen en doet een paar weken later uitspraak in de zaak. Hoger beroep is niet mogelijk bij de KNVB.

Trabelsi is naar verluidt een van de meer dan honderd spelers in het Nederlandse betaalde voetbal die een optiebeding in hun contract hebben staan. Verschillende clubs hanteren een dergelijke constructie om contracten eenzijdig te kunnen verlengen of verbreken. Zo wil Ajax doorgaan met bijvoorbeeld Trabelsi en Maxwell en wordt het contract met Stefano Seedorf (nu uitgeleend aan NAC) niet verlengd. De opties raakten in zwang als een alternatief voor het transfersysteem dat door het zogenoemde Bosman-arrest in 1995 is afgeschaft. Met het lichten van de optie wordt voorkomen dat de speler zonder vergoedingssom kan vertrekken. Zo staat in het contract van Trabelsi dat Ajax een bedrag van twintig miljoen euro kan vragen bij een vroegtijdig vertrek. Al zou de club volgens de raadslieden van de voetballer inmiddels akkoord gaan met een transfersom van 8,5 miljoen euro. Trabelsi houdt echter vast aan zijn eis voor niets weg te mogen.

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar het optiebeding nog niet aan banden is gelegd. Volgens H. van Buuren, advocaat van Trabelsi, zorgt een dergelijke constructie ervoor dat de spelers ,,lijfeigenen'' van de clubs worden. ,,In bijna alle landen is het optierecht verboden, maar de KNVB houdt het systeem in stand zonder te kijken of het juridisch wel houdbaar is'', meende de raadsman.

Van Buuren stelde dat het geschil tussen Trabelsi en Ajax door de burgerrechter beoordeeld had moeten worden om de schijn van partijdigheid van de arbitragecommissie te vermijden. Van Buuren: ,,Als de KNVB een oordeel velt is het als een slager die zijn eigen vlees moet keuren. De belangen in deze zaak zijn groot voor het betaalde voetbal.'' Voorts hekelde Van Buuren de samenstelling van de arbitragecommisie waarin naast één jurist twee `leken' zitten die respectievelijk de spelers en de clubs vertegenwoordigen.

In het contract dat Trabelsi drie jaar geleden met Ajax sloot was een standaardbepaling opgenomen waarin staat dat eventuele juridische geschillen voorgelegd zouden worden aan de arbitragecommissie van de voetbalbond. De speler had in de ogen van rechter Rullmann in theorie de mogelijkheid kunnen aangrijpen niet akkoord te gaan met de bepaling en verwees de zaak naar de KNVB. Daarmee ging ze in op het verzoek van Frank Grapperhaus, advocaat van Ajax, de rechtbank gisteren onbevoegd te laten verklaren.

Het kort geding voor de Amsterdamse rechtbank leverde dus geen oplossing op. De verdediger die dit seizoen door blessures niet of nauwelijks in actie is gekomen, zal zeker nog enkele weken moeten wachten voordat hij kan gaan onderhandelen met een nieuwe werkgever. Volgens Van Buuren hebben de afgelopen tijd verschillende clubs interesse getoond in de international van Tunesië die met zijn land de Africa Cup won, maar zolang geen duidelijkheid bestaat over het feit of Trabelsi transfervrij is kunnen geen zaken worden gedaan.

In het geval de arbitragecommissie van de KNVB Ajax in het gelijk stelt, zal Trabelsi hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de burgerrechter stappen. Dat kan het begin zijn van een langdurig juridisch gevecht dat door tientallen voetballers met belangstelling gevolgd zal worden. Of dat de voetballoopbaan van Trabelsi ten goede komt, is dan zeer de vraag. Trabelsi kwam dit seizoen nauwelijks in het nieuws door zijn voetbalkwaliteiten. Gisteren moest hij vrijaf vragen om zijn werkgever voor de rechtbank te bestrijden. Als Trabelsi nog sportieve ambities koestert moet hij ervoor waken de nieuwe Jean-Marc Bosman te worden. De Belg kreeg in 1995 na jarenlang procederen gelijk, maar toen was zijn voetbalcarrière allang voorbij.

    • Koen Greven