Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

`Bemoeienis Berlusconi is te groot'

De voorzitter van de Italiaanse publieke omroep RAI heeft gisteren haar ontslag aangeboden uit onvrede met de bemoeienis van premier Silvio Berlusconi met de omroep.

Lucia Annunziata, een prominente en gerespecteerde journaliste, sprak over de ,,bezetting'' van de Raad van Bestuur van de omroep door leden die sympathiseren met Berlusconi. De raad is bovendien een ,,automaat geworden om beslissingen te bekrachtigen die elders worden genomen'', zo zei Annunziata.

Ze protesteert met name tegen enkele benoemingen ,,die elke vorm van autonomie en pluralisme ongedaan maken'' en daarmee ,,zeker de helft van het parlement en die helft van het land die het parlement vertegenwoordigt'' beschadigen.

In februari, in gesprek met buitenlandse correspondenten, gaf Annunziata al aan dat Berlusconi volgens haar persoonlijk de benoemingen en programma's van de staatsomroep stuurt. ,,Ik weet zeker dat Silvio Berlusconi de telefoon oppakt en leden van het RAI-bestuur belt om aanbevelingen te doen voor benoemingen en keuzes van programma's'', aldus Annunziata.

Ze benadrukte toen dat ze zich sinds haar aantreden onmachtig voelde als het gaat om het beïnvloeden van de informatieve programma's of het bestrijden van censuur.

Het ontslag van Annunziata komt niet geheel onverwacht. Ze had vorige week al aangegeven te zullen opstappen als een omstreden mediawet – die het mogelijk maakt dat een persoon meer dan twee nationale zenders in bezit heeft – zou worden aangenomen door de Senaat. Dit betekent dat het imperium Mediaset van de familie Berlusconi, dat drie commerciële zenders in handen heeft, mag blijven bestaan. Daarnaast heeft Berlusconi, door zijn positie als premier, ook macht over de staatszender RAI. De onafhankelijke mediawaakhond Osservatorio di Pavia concludeerde vorige week dat 42 procent van de inhoud van de nieuwsprogramma's op de Italiaanse televisie besteed wordt aan Berlusconi.

Het is de tweede vooraanstaande RAI-medewerker die binnen een week ontslag heeft genomen uit onvrede over de invloed van premier Berlusconi. Lili Gruber, `leading lady' van het Journaal, zei vorige week dat er nog ,,nooit eerder zo'n druk was om alle informatie aan te passen aan de agenda van de parlementaire meerderheid en de regering''.

Met ingang van vandaag is de regering van premier Silvio Berlusconi het langst zittende kabinet dat Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft gekend. Sinds 1946 heeft Italië 59 kabinetten gehad, die veelal niet langer dan een jaar regeerden. De regering-Berlusconi begon haar termijn in juli 2001 en Berlusconi's ambtstermijn loopt in 2006 af. Het vorige record stond op een duur van achttien maanden en werd gevestigd door de socialist Bettino Craxi.