Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

`Athene' nog niet klaar voor de Zomerspelen

Over precies honderd dagen beginnen de Olympische Spelen in Athene. Maar diverse bouwwerken en infrastructrele projecten zijn nog niet gereed.

De laatste film van Jacques Tati, Playing Time, ging over een restaurant dat op de feestelijke openingsdag niet helemaal klaar is. Daarnaar gaan de gedachten wel eens uit bij de alarmerende berichten over accommodaties, die er nu bijliggen alsof het nog minstens ettelijke maanden duurt voordat ze gereed zijn.

Meest besproken is het dak op het centrale Olympische Stadion, plaats van de openings- en sluitingsceremonie. De staalconstructie van 18.000 ton van de Spaanse architect Santiago Calatrava moet het visitekaartje van de Spelen worden, maar met de bevestiging moet nog worden begonnen.

De plaatsvervangend minister van Cultuur, Fany Petralià, heeft gisteren berichten tegengesproken over een ultimatum van het Internationaal Olympisch Comité, dat het dak wordt opgegeven als het niet op 20 mei op zijn plaats is. De minister heeft toegezegd dat de meermaals uitgestelde operatie komend weekeinde begint.

Ook andere daken vormen een probleem. Het dak over het nieuwe zwemstadion komt er zeker niet, tot teleurstelling van de internationale zwemfederatie en de zwemmers. Het treinstation Neratziotissa, dat zal fungeren als centrale overstapplaats van de trein naar het vliegveld en de metro, wordt evenmin overdekt. Ook hiervoor zou Calatrava een dak vervaardigen. De aanleg van de tram is nog in volle gang.

Ministers van het in maart aangetreden conservatieve kabinet-Karamanlis beschuldigden aanvankelijk hun socialistische voorgangers van verregaande vertragingen. Nu zijn ze er op hun beurt allemaal zeker van dat alles op tijd gereed komt. De minister van Transport Michalis Liapis heeft bekendgemaakt dat drie ploegen dag en nacht aan de tram werken.

Volgens Liapis is het kernprobleem niet de voltooiing maar de veiligheid, die de laatste weken voor 13 augustus veel aandacht krijgt. De bomaanslag van vannacht, op een politiebureau in het centrum van Athene waarbij een politieman lichtgewond raakte, zetten de woorden van de minster onbedoeld kracht bij. Griekenland vreest dat terroristen de Spelen aangrijpen voor aanslagen en heeft de NAVO om hulp gevraagd.

Verder baart de stroomvoorziening de organisatie zorgen. Een black-out is de grootste nachtmerrie. De afgelopen maanden hebben zich allerlei problemen voorgedaan bij de aanleg van vijf elektriciteitsinstallaties aan de rand van Athene, die de stroomtoevoer moeten waarborgen. In één gemeente vreesden bewoners voor hun gezondheid; in een andere gemeente rees verzet tegen de aanleg van een installatie in een gepland park.

De organisatoren zeggen dat een continue stroomtoevoer dankzij reservegeneratoren is gegarandeerd voor de sportcomplexen. Maar wat betreft het stroomvretende transport, houdt men zich op de vlakte. Athanásios Rízos, chef van de eerste en oudste metrolijn, is vol vertrouwen. ,,Het moet een enorme black-out zijn die onze treinen doet stoppen.''

Van de geplande `groenzones' wordt hooguit tien procent gehaald, zo geven de verantwoordelijke instanties toe. Dat komt door de uitzonderlijk strenge vorst in februari, maar ook door het wachten op voltooiing van de accommodaties. Dus blijft het erg kaal bij het Hippodroom en bij de complexen langs de kust, die de aanstaande deelnemers met gejuich hebben begroet.