Angst voor de vrije wolf

Waar biologen pogingen doen om grote wilde roofdieren te herintroduceren, ontstaan onveranderlijk grote problemen met de lokale bevolking. Of het nu gaat om de bruine beer in Zuid-Frankrijk, de Bengaalse tijger in India of de Mexicaanse grijze wolf in de Verenigde Staten, overal heerst de angst dat de roofdieren zich op het vee zullen werpen als makkelijke prooi of, erger, op de mens zelf. Of die angst nu gegrond is of niet, de weerstand is altijd heftig.

Vanavond brengt National Geographic een documentaire over de herintroductie van de Mexicaanse grijze wolf in de Amerikaanse staten Arizona en New Mexico. El lobo, zoals de Mexicaanse grijze wolf in het Spaans heet, is een kleine ondersoort van de grijze wolf (Canis lupus). Ooit bezette dit dier een groot gebied van de zuidwestelijke Verenigde Staten, en op het nippertje is het van uitsterven gered. Vijfentwintig jaar geleden waren er nog maar vijf dieren van deze soort in leven, waarvan slechts één wijfje. Uit dat handjevol dieren in gevangenschap hebben biologen weer een behoorlijke populatie opgefokt. Op dit moment zijn er meer 230 Mexicaanse grijze wolven en heeft de Amerikaanse National Wildlife Federation een deel daarvan op verschillende plaatsen opnieuw in het wild uitgezet.

Wat een interessante verhandeling had kunnen worden over de spanningen tussen de georganiseerde moderne mens en de ongetemde grillige natuur eindigt echter in een slap gedramatiseerd verhaaltje. Hoofdschuldige daaraan is de countryzanger Kenny Loggins die zich samen met zijn zoon Crosby voor de gelegenheid opwerpt als commentator.

Een verkeerde keuze. Zonder veel kennis van zaken loopt deze cowboy mee met de parkbeheerders, biologen, vrijwilligers en dierenartsen van het wolven-herintroductieprogramma. In plaats van een consistent verhaal krijgt de kijker fragmentarische beelden, afgewisseld door halfleuke grappen van Loggins en scenes waarin hij samen met zijn zoon een melodramatisch lied componeert: The song of the wolf. Zo wordt een natuurprogramma een egodocument van vader en zoon die een lied zingen, en oh ja, er was ook nog een wolf die in de vrije natuur werd losgelaten.

El lobo: The song of the wolf, National Geographic, 19.00-20.00u.

    • Sander Voormolen