Alle monsters in één avonturenfilm

Als de reactie van het publiek tijdens de voorpremière deze week maatgevend is, krijgt Van Helsing het nog moeilijk in de bioscoop. De mensen liepen hardop gierend de zaal uit en dat is echt niet de bedoeling van deze overdonderend gemarkete avonturenfilm, met zijn budget van 150 miljoen dollar een van de duurste ooit door Universal geproduceerd. Er hangt ook nogal wat vanaf: een stroom merchandising van poppetjes tot aan een nieuwe attractie op het studiocomplex van Universal, het slot van graaf Dracula.

Van Helsing is een mengelmoes van alle monsterverhalen uit de 19e eeuw. Het monster van Frankenstein helpt de weerwolf Dracula te verslaan, daar komt het in het kort op neer. Dat gebeurt in twee uur soms tollende filmbeelden van regisseur Stephen Sommers (The Mummy en The Mummy Returns). Het lekkerste komt uit de digitale snoeptrommel van The Lord of the Rings. Waar lachte het publiek dan zo hard om? Om het meisje, de arme Kate Beckinsale die in deze freakshow een love interest moet zien te worden.

Van Helsing. Regie: Stephen Sommers. Met: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh. In: 94 bioscopen.