Ahold ruziet opnieuw met investeerder

Tussen Ahold en de Noorse partner Stein Erik Hagen is opnieuw een conflict uitgebroken. Hagen wil zijn belang in de Scandinavische joint venture ICA Ahold verkopen, maar er is onenigheid over de waarde.

Vorig jaar november blijkt Hagen al een arbitrageprocedure te zijn gestart in Stockholm waarin de waardering wordt aangevochten. Ahold ,,verzet zich hevig tegen de bewering'' dat het pakket van Hagen meer waard zou zijn.

Ahold is sinds 2000 actief in Scandinavië in een joint venture samen met de Zweedse middenstanderscoöperatie ICA Förbundet en Canica, een beleggingsvehikel van Hagen. Hagen wil zijn pakket verkopen aan de Zweden. Als die er niet op ingaan kan Ahold gedwongen worden de Noor uit te kopen, volgens eerder gemaakte afspraken.

Hagen kwam al eerder in aanvaring met Ahold over de afspraken die bij de oprichting van de gezamenlijke onderneming gemaakt zijn. In 2000 tekenden de partijen een geheim contract waarin werd afgesproken dat niemand de baas was. Ahold liet de accountant en de buitenwereld echter weten wel zeggenschap te hebben en telde alle omzet van de dochter mee. Ook werd afgesproken dat vanaf 27 april 2004 Ahold gedwongen kan worden de andere partners uit te kopen. Ook deze afspraak verzweeg Ahold jarenlang.

Toen Ahold in 2002 onderzoek initieerde naar collega-aandeelhouder Canica vanwege vermeende misstanden, dreigde Hagen de verzwegen afspraken van Ahold te openbaren.

Ahold maakte vanmorgen bekend dat het 300 miljoen extra paraat zal moeten houden voor een eventuele uitkoopplicht van de andere partners in ICA Ahold. Ahold schatte dit bedrag in augustus vorig jaar op 1,3 miljard euro. In oktober 2003 werd de schatting verhoogd naar 1,8 miljard. Vanmorgen is het verder verhoogd naar 2,1 miljard. Volgens een woordvoerder heeft de hogere waardebepaling te maken met de verbetering van de resultaten van ICA Ahold. Het belang van Hagen is volgens Ahold 840 miljoen euro waard.