3,1 miljard voor klagende beleggers

Klagende beleggers hebben vorig jaar in de Verenigde Staten in totaal 3,1 miljard dollar ontvangen bij rechtszaken tegen ondernemingen. Zij kregen de bedragen in het kader van schikkingen nadat zij collectieve juridische actie tegen de ondernemingen waren gestart.

Dat blijkt uit een inventarisatie van adviesbureau Institutional Shareholder Services. Onder de schikkingen bevindt zich onder meer die van het Nederlandse softwarebedrijf Baan Company dat boze beleggers vorig jaar 32,5 miljoen betaalde, de grootste schikking die een Nederlands bedrijf ooit trof. Baan Company kwam eind jaren negentig in opspraak door een boekhoudschandaal. Boze Amerikaanse beleggers claimden een schadevergoeding van Baan Company omdat zij eind jaren negentig door boekhoudkundige malversaties op het verkeerde been zouden zijn gezet.

De schikking van telecombedrijf Lucent was met 517 miljoen dollar vorig jaar de grootste schikking in Amerika.

Het advocatenkantoor Milberg Weiss Bershad Hynes & Lerach was het meest succesvolle advocatenkantoor. De juristen die werken op basis van no cure no pay haalden 2,1 miljard aan schikkingen binnen in 65 zaken. Op dit moment lopen nog rechtszaken in Amerika tegen onder meer Ahold, Aegon en Shell.