Zakenbankier Quattrone toch schuldig

Voormalig zakenbankier Frank Quattrone is gisteren alsnog schuldig bevonden. Een jury in New York achtte bewezen dat hij heeft geprobeerd de rechtsgang te belemmeren tijdens een gerechtelijk onderzoek naar zijn werkgever Credit Suisse First Boston (CSFB). Op 8 september hoort de 48-jarige Quattrone of, en hoe lang hij de gevangenis in moet. Volgens strafdeskundigen riskeert hij één of twee jaar cel.

Het onderzoek naar CSFB, waar Quattrone de technologie-afdeling leidde, ging over het uitdelen van aandelen aan bevriende klanten bij de beursgang van gewilde bedrijven. Terwijl in 2000 het onderzoek naar deze verboden praktijken liep, stuurde Quattrone een e-mail naar zijn medewerkers waarin hij schreef dat ,,het tijd was om die dossiers op te ruimen''.

Quattrone maakte naam tijdens de internet-hype van de jaren negentig, toen hij bedrijven als Netscape en Cisco Systems naar de beurs begeleidde. Hij gold als een van de invloedrijkste en best betaalde bankiers op Wall Street.

Twee jaar geleden, toen de internetzeepbel inmiddels was gebarsten, werd hij vanwege de e-mail door CSFB geschorst en nam hij ontslag. De rechtszaak die justitie vorig jaar al tegen hem was begonnen, eindigde in oktober doordat de jury verdeeld bleef. Kort daarop begon justitie een nieuwe zaak.

Quattrone werkte eerder bij de zakenbanken Morgan Stanley en Deutsche Bank voordat hij naar CSFB vertrok. Bij de laatste werkgever was hij ondermeer verantwoordelijk voor de beursgang van Linux, een concurrent van besturingssusteem Windows. Bij CSFB verdiende hij op het hoogtepunt van de hype 120 miljoen dollar.

In maart dit jaar werd ook een andere bekende in de zakenwereld, life-style goeroe Martha Stewart, schuldig bevonden aan het belemmeren van de rechtsgang.