VVD: militaire missie langer in Zuid-Irak

Als eerste van de regeringspartijen spreekt de VVD zich vandaag onomwonden uit voor het blijven van de Nederlandse militairen in Irak.

,,Zoals het er nu voor staat, neemt de VVD zich voor in te stemmen met een verlengd verblijf van onze militairen na 15 juli'', aldus VVD-Kamerlid Van Baalen vandaag tegenover deze krant.

Naar zijn zeggen ligt dat bij de andere regeringspartijen, CDA en D66, niet anders. ,,D66 twijfelt wel, maar volgens mij twijfelt D66 de goede kant op''. Bakker zelf ontkent nu al te weten of de Nederlandse troepen in Zuid-Irak moeten blijven. ,,Mijn twijfel evolueert in de richting van: beter niet''.

Tot nu toe hebben de drie regeringsfracties niet willen zeggen welke voorkeur zij zouden hebben, conform het kabinetsstandpunt dat daarover pas in een later stadium kan worden beslist, wanneer ook meer bekend is over de toekomstige rol van de Verenigde Naties in Irak. Minister Bot (Buitenlandse zaken) heeft dat gisteren in Rome herhaald na zijn gesprek met de Italiaanse ambtsgenoot Frattini.

Het CDA was voor commentaar vanochtend niet bereikbaar. Na een eventueel wegvallen van de steun van D66 kan het kabinet bij een verlenging van de Nederlandse aanwezigheid in Irak echter rekenen op steun van de LPF. ,,Wij hebben een positieve grondhouding'', aldus LPF-leider Herben vandaag tegenover deze krant. De LPF stelt wel voorwaarden: een maximaal verblijf van vier maanden en extra luchtverkenning, bijvoorbeeld met behulp van Orion-vliegtuigen.

Voor het voorstel van PvdA-leider Bos om een parlementair onderzoek of een parlementaire enquete in te stellen naar eerdere Nederlandse besluitvorming omtrent Irak lijkt in de Tweede Kamer geen meerderheid te vinden. CDA en VVD zijn tegen. D66, dat in het verleden PvdA-verzoeken in deze richting heeft gesteund, beziet Bos' jongste voorstel ,,met argwaan'', aldus Bakker. ,,Volgens mij gaat het de PvdA er alleen om, argumenten te vinden tegen een verlengd verblijf van de Nederlandse troepen''. Herben meent dat Bos'voorstel een ,,rookgordijn'' is, en een staaltje van ,,links populisme''.