Vergoeding voor André de V.

De Nederlandse staat moet André de Vries een schadevergoeding van 125.000 euro betalen omdat hij bijna 2,5 jaar ten onrechte vast heeft gezeten op verdenking van betrokkenheid bij de vuurwerkramp in Enschede. De Vries had 1 miljoen euro schadevergoeding geëist. Justitie wilde niet verder gaan dan 60.280 euro, gebaseerd op een standaardvergoeding voor iedere dag dat een verdachte onterecht in een cel zit.

De 36-jarige De Vries werd in januari 2001 aangehouden op verdenking van brandstichting bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Door de brand en de explosies die hierop volgden kwamen 22 mensen om het leven en werd een woonwijk verwoest. De rechtbank in Arnhem veroordeelde De Vries in september 2002 tot vijftien jaar cel. In mei 2003 werd hij echter in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Het gerechtshof heeft een hogere schadevergoeding toegekend dan een standaardvergoeding omdat door de ernst van de zaak de detentie meer dan evenredig ,,ontwrichtend'' is geweest voor het leven van De Vries. Volgens het gerechtshof is dit deels zijn eigen schuld. Door gebrek aan medewerking bij het onderzoek, het afleggen van aantoonbaar onjuiste verklaringen en door tegenover medegedetineerden te suggereren dat hij bij de ramp betrokken is geweest, droeg hij zelf bij aan de ,,zeer langdurige'' periode in voorlopige hechtenis. In totaal zat De Vries 836 dagen vast, waarvan 92 dagen in beperking.

Justitie zegt volgens een woordvoerder ,,te kunnen leven'' met de toegekende schadevergoeding. Het OM had in eerste instantie gezien de ernst van de verdenking een hogere schadevergoeding willen toewijzen. Een van de redenen om dat niet te doen was het vermijden van een ,,Amerikaanse cultuur'' met hoge claims en schadevergoedingen.

André de Vries heeft volgens zijn broer Bert teleurgesteld op de uitspraak gereageerd. Hij verblijft op een camping ,,ergens in Nederland''. Volgens zijn advocaat B. Moszkowicz zijn door de verdenkingen de familiebanden onder druk komen te staan, is zijn relatie gestrand en zijn vriendenclub uiteengevallen. Ondanks zijn vrijspraak wordt hij door velen nog gezien als de dader van de vuurwerkramp, aldus Moszkowicz.

Het gerechtshof heeft de klusjesman van S.E. Fireworks 1.710 euro schadevergoeding toegekend omdat hij negen dagen lang onterecht heeft vastgezeten. De man, die veroordeeld is wegens meineed maar in hoger beroep is vrijgesproken, had 45.000 euro geëist.