Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de dodenherdenking en op welke manier Marokkanen duidelijk is gemaakt wat de dodenherdenking voor Nederland betekent. Ned.2, 18.20-19.10u.

Netwerk. Ontmoeting – op uitnodiging van Netwerk – tussen een Duitse U-boot-commandant en een Nederlandse machinist op een koopvaardijschip die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen elkaar vochten. Ned.1, 20.40-21.15u.

Nova. Gesprek met een treinmachinist die al negen keer een zelfmoordenaar voor zijn trein heeft gehad en in de WAO is gekomen. Ook een reportage over de vingerafdrukken die Amerika van Europeanen verlangt bij binnenkomst van het land. Ned.3, 22.20-23.00u.

Nationale herdenking. Rechtstreeks verslag van de bijeenkomsten in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook de korte documentaire van Hein Hoffmann over Venlo, Het verdriet van Venlo waarin vier ooggetuigen hun verhaal over het bombardement op de stad vertellen. Ned.2, 18.45-20.35u. en Ned.1, 3 en Veronica, 19.50-20.10u.

Dodenherdenking: Waalsdorpervlakte. Verslag van de plechtigheden op de Waalsdorpervlakte, het klokgelui, de twee minuten stilte en het leggen van bloemen. Voorafgaand op RTL5 de documentaire Moszkowicz en Auschwitz waarin het verhaal van de Joodse advocatenfamilie Moszkowicz centraal staat. RTL5, 19.25-20.10u. en RTL4, Yorin, 19.55-20.10u.

Bevrijdingsdag. Verslag van de herdenking van de capitulatie in Wageningen, met de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument en het defilé van oud-strijders, afgenomen door prins Bernhard. Morgen, Ned.2, 16.05-17.15u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Special met amateurfilms over het dagelijkse leven in de Tweede Wereldoorlog met opnamen zonder commentaar van onder andere vervoer, feestjes, onderduiken, voedseldroppings en de bevrijding. Ned.3, 20.43-22.00u.

Naar eer en geweten. Zie tv-vooraf. Ned.2, 23.02-24.00u.

't Zal je maar gebeuren. Over de executie van tien verzetsstrijders op 12 februari 1945. Een ooggetuige komt na ruim vijftig jaar in contact met de weduwe van Henk de Jong. Ned.1, 23.25-24.00u.

VPRO'S import: The Mascot. Australische documentaire uit 2002 over Alex Kurzem die in 1941 als 5-jarige getuige was van het uitmoorden van een dorp door de nazi's. Ned.3, 23.35-1.15u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd van de returnwedstrijd in de halve finale van Deportivo La Coruña tegen FC Porto in de Champions League. Ned.2, 20.35-22.50u.

FILM

.Saving Private Ryan (Steven Spielberg, 1998, VS). Alom geprezen en uiterst succesvolle oorlogsfilm van Spielberg kent klassiek eerste half uur, waarin tot in de bloedigste details wordt getoond wat een infanterist ervaart die op 6 juni 1944 Omaha Beach betreedt. Rest van de film is even meesterlijk en effectief als patriottistisch. Met Tom Hanks. RTL5, 22.00-1.00u.

.Foul Play (Collin Higgins, 1978, VS). Regiedebuut van fantasierijke scenarioschrijver van Harold and Maude is een op het frêle lijf van Goldie Hawn geschreven, burleske comedy thriller. Nietsvermoedend in het bezit van een gevaarlijk bewijsstuk tegen antikerkse onverlaten, wordt ze voortdurend belaagd door rare griezels. Ook met Burgess Meredith, Chevy Chase en, als `running gag', Dudley Moore. BBC1, 0.15-2.10u.

.Insignificance (Nicolas Roeg, 1985, Eng.). Bittere komedie van eigenzinnige Roeg. Personages die veel weghebben van Albert Einstein (Michael Emil), Marilyn Monroe (Theresa Russell), Joe McCarthy (Tony Curtis) en Joe DiMaggio (Gary Busey) raken in een broeierige hotelkamer hilarisch verstrikt in de verhoudingen tussen tijd en ruimte. BBC2, 0.50-2.40u.

RADIO

Nationale herdenking. Rechtstreeks verslag van de herdenkingsbijeenkomst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de kranslegging op de Dam. Van half acht tot even voor acht uur een documentaire over het tragische leven van Rainer Beck, een Duitse soldaat die na de Duitse capitulatie geëxecuteerd werd. Radio 1, 18.57-20.30u. en op Radio 2, 3, 4 en 747AM, 19.55-20.04u.

De avonden. In het eerste uur teksten van Wim de Bie, A.L. Snijders, Arie Storm en René Huigen. In het tweede uur aandacht voor het boek Filosofie voor de Zwijnen. 747AM, 21.02-23.00u.