Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

't Hart van Dierenlijst

Schrijver Maarten 't Hart mag niet meedoen aan de verkiezing van het Europees Parlement op 10 juni. De Kiesraad heeft de lijstduwer van de Partij voor de Dieren geschrapt, omdat hij niet beschikt over een legitimatiebewijs. Omdat hij geen auto rijdt heeft hij geen rijbewijs, en een paspoort heeft hij evenmin nodig. 't Hart: ,,Ik ga nooit het land uit. Bovendien is zo'n paspoort niet fraudebestendig, dus het is nog griezelig ook.'' Zijn aanbod om zich zich in persoon te komen legitimeren, is door de Kiesraad afgewezen.

Iemand die mee wil doen aan verkiezingen is wettelijk verplicht om een kopie van het legitimatiebewijs te kunnen laten zien. Volgens Maarten 't Hart is sprake van rechtsongelijkheid wanneer alleen dragers van een geldig legitimatiebewijs deel uit mogen maken van het democratisch proces. Hij gaat bij de Raad van State in beroep tegen de beslissing van de Kiesraad, en indien nodig bij het Europese Hof.

Tot nu toe ondervond 't Hart slechts ,,kleine ongemakken'' door zijn ontbrekende paspoort. ,,Ik kan geen lid worden van de lokale openbare bibliotheek, maar kan gelukkig wel terecht bij de KB. Alleen in de Napoleontische tijd – dat weet ik, want mijn volgende boek speelt in die tijd – en tijdens de Duitse bezetting was een legitimatiebewijs verplicht in Nederland. Dat waren geen leuke periodes.''