Strijd om bier China

Het Zuid-Afrikaanse SABMiller, de op een na grootste bierbrouwer ter wereld, is de stategische samenwerking met zijn partner in China kwijt. De Chinese bierbrouwer Harbin Brewery Group, waarin SABMiller sinds vorig jaar een belang heeft van 29,6 procent, is afgelopen zondag ook in zee gegaan met de Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch, de grootste ter wereld. Anheuser-Busch heeft een belang van 29 procent in Harbin genomen.

Analisten sluiten niet uit dat er tussen de twee mondiale bierconcerns een overnamegevecht om Harbin zal losbarsten. Bij een belang van meer dan 30 procent moet volgens de regels van de beurs van Hong Kong, waaraan Harbin is genoteerd, een overnamebod volgen. SAMMiller kocht vorig jaar zijn belang in Harbin voor 675 miljoen Hongkongse dollar (712 miljoen euro) Gisteren werd de beurshandel in Harbin opgeschort omdat er koersgevoelige informatie zou volgen.

SABMiller hoopte met zijn belang in Harbin op den duur een vijfde van de Chinese biermarkt, in absolute omvang inmiddels de grootste ter wereld, in handen te krijgen. Harbin is in 1900 opgericht en zegt dat zijn brouwproces is beïnvloed door Russische, Japanse, Tsjechische en Chinese technieken. Het is vooral actief in het noordoosten van China.

De verrassende deelname van Anheuser-Bush in Harbin kan volgens waarnemers de strategische samenwerking van Anheuser-Busch met Tsingtao, de grootste lokale brouwer met een marktaandeel van 13 procent in China, bedreigen. Anheuser-Busch heeft eerder te kennen gegeven zijn belang in Tsingtao te willen opvoeren.