Rebellen Burundi stappen uit eenheidsregering

De grootste rebellengroep van Burundi heeft zich uit de eenheidsregering van president Domitien Ndayizeye getrokken. De rebellen beschuldigen de regering ervan zich niet aan het in november vorig jaar gesloten vredesakkoord te houden.

De leider van de Strijdkrachten voor de Verdediging van de Democratie (FDD), Hussein Rajabu, meent dat de voormalige Hutu-rebellen niet voldoende vertegenwoordigd zijn in de regering. President Ndayizeye benoemde vier voormalige Hutu-rebellen in zijn eenheidsregering. Daarnaast zijn vijftien leden in het 190 zetels tellende parlement afkomstig uit de FDD. Rajabu vindt dat ook 30 procent van de districtsfunctionarissen en gouverneurs afkomstig zouden moeten zijn uit zijn beweging.

De regering van nationale eenheid moest een eind te maken aan de ongelijkheid tussen Hutu's en Tutsi's, die leidde tot een tien jaar durende burgeroorlog. De oorlog in het Afrikaanse land kostte aan zeker 30.000 mensen het leven.

Rebellenleider Rajabu zei dat de beslissing van de FDD zich terug te trekken uit de regering geen oorlog betekent. Veel Hutu-rebellen zijn inmiddels geïntegreerd in het leger. ,,We hebben geen probleem met het leger. De samenwerking is goed. We hebben een probleem met de politici, met de politieke partijen'', aldus Rajabu. Wel zei hij dat de FDD zou terugslaan, als de rebellen worden aangevallen.

Een woordvoerder van president Ndayizeye zei vanochtend dat de regering zal proberen te voldoen aan de eisen van de FDD. ,,Binnen een week zullen hun eisen worden ingewilligd'', aldus de zegsman.

Waarnemers spraken gisteren van een ,,dramatische ontwikkeling'' die ,,symptomatisch is voor de diepe verdeling binnen de Burundese regering''. Jan van Eck, Burundi-specialist van het Institute for Security Studies in Zuid-Afrika, meent dat dit aangeeft dat ,,er veel moet worden gedaan om een langdurige vrede te creëren.''

Vorige week kwam het in Burundi opnieuw tot gevechten tussen het regeringsleger en rebellen van het Nationaal Bevrijdingsfront (FNL). Naar verluidt hadden de FNL en de regering enkele dagen voor de hernieuwde strijd een staakt-het-vuren bereikt. De Hutu-beweging sloot zich niet aan bij het vredesakkoord uit 2000. Beide partijen beschuldigen elkaar van het verbreken van het staakt-het-vuren.