Philipsbaas VS Rob Westerhof voorzitter PSV

Rob Westerhof wordt de nieuwe voorzitter van PSV. De oud-speler van Sparta is nu nog werkzaam als president-directeur van Philips in Noord-Amerika. Westerhof is de opvolger van Harry van Raaij.

De huidige voorzitter van de Eindhovense voetbalclub vertrekt vrijwillig op 1 september aanstaande. Het is nog niet bekend wanneer Westerhof de functie van preses bij PSV gaat bekleden. Hij is per 1 augustus 2002 werkzaam voor Philips in de Verenigde Staten en Canada. Zijn contract bij het elektronicaconcern loopt aan het einde van dit kalenderjaar af. ,,We overleggen momenteel over de datum waarop hij bij PSV begint'', aldus een woordvoerder van de Brabantse voetbalclub.

Westerhof was in de jaren zestig gedurende een korte periode semiprof bij de Rotterdamse voetbalclub Sparta. Hij begon zijn loopbaan bij Philips in 1968. Hij bekleedde diverse posities bij het bedrijf. In 1985 kreeg hij een functie in Hongkong en vervolgens werkte hij voor Philips in Japan, Australië, India en China. Zijn studie voltooide hij eerder in Nederland aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Van Raaij was twintig jaar bestuurslid bij PSV, waarvan de laatste acht jaar als voorzitter. Hij heeft vertrouwen in Westerhof, die hij persoonlijk heeft benaderd als zijn beoogde opvolger. ,,Ik ken hem vanuit Philips en in het bijzonder vanuit de trip die wij met PSV maakten in China. Hij heeft een voetbalachtergrond en ook zijn recente contacten met Philips zijn uiteraard een groot voordeel'', zegt Van Raaij die zelf als hoofd-accountant bij de hoofdsponsor van PSV in dienst was.

Van Raaij besloot al lang geleden dat hij na het huidige seizoen wilde terugtreden als voorzitter van PSV. In februari van dit jaar twijfelde hij nog over een ongepland vervroegd afscheid, nadat hij in conflict was gekomen met de raad van commissarissen over een contract voor Guus Hiddink als technisch directeur. Uiteindelijk kwamen Van Raaij en de toezichthouders er samen uit en besloot de voorzitter zijn termijn zoals afgesproken uit te dienen.

Westerhof gaat als voorzitter van de directie bij PSV nauw samenwerken met Hiddink, wiens huidige trainersfunctie wordt uitgebreid. De nieuwe preses zal naar verwachting zijn zakelijke contacten in het Verre Oosten, waar Hiddink eerder als bondscoach van Zuid-Korea successen vierde, in het belang van PSV aanboren. De Eindhovense club zal onder leiding van Westerhof ook een samenwerkingsverband aangaan met de Braziliaanse club Paulista FC. Momenteel vinden afrondende gesprekken tussen beide partijen plaats. Verder wil Hiddink de scouting en jeugdopleiding bij PSV integreren.