Olieprijs naar nieuw hoogtepunt

De olieprijs blijft verder stijgen. Een vat olie kostte vanmorgen meer dan 35 dollar, het hoogste niveau sinds de eerste Golfoorlog van begin jaren negentig.

De stijging komt vooral door de aanslag het afgelopen weekeinde op een installatie in Saoedi-Arabië waarbij vijf buitenlandse medewerkers werden gedood. De aanslag heeft de angst weer doen oplaaien dat terroristen zich meer op economische doelen zullen richten. Verder blijft de Chinese olievraag hoog en houdt oliekartel OPEC de productie beperkt.

Een vat Brent Noordzee-olie die in juni wordt geleverd, stond rond het middaguur op 35,07 dollar, een plus van ruim 1,5 procent. Eerder op de ochtend kostte de Brent 35,32 dollar, het hoogste niveau in dertien jaar. De Amerikaanse oliesoort West-Texas Intermediate ging 4 cent naar beneden naar 38,17 dollar. De olieprijs staan al enkele jaren op een hoog niveau en begint het economisch herstel in het Westen aan te tasten, aldus het Internationale Energie Agentschap. ,,Hogere prijzen zijn mede de oorzaak van de halsstarrig hoge werkloosheid.''