Noord-Korea zoekt vriendschap met VS

Noord-Korea wil raketten blijven verkopen om geld te verdienen, maar het zal nooit de uitvoer van kernwapentechnologie toestaan, ,,niet aan Al-Qaeda noch aan iemand anders''. Dat hebben hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionarissen gezegd tegen Selig Harrison, directeur `Azië' van het Amerikaanse Center for International Policy en een vooraanstaande Noord-Korea-deskundige.

Harrison, die als journalist twee keer de vroegere Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung interviewde, bracht recentelijk voor de achtste keer een bezoek aan het vrijwel geheel van de buitenwereld afgesloten stalinistische land. De weerslag van de gesprekken die hij in de Noord-Koreaanse hoofdstad voerde is vandaag gepubliceerd in het Britse dagblad Financial Times.

De belangrijkste boodschap van de Noord-Koreaanse leiders is dat Noord-Korea de Amerikaanse ,,vriendschap nastreeft en nodig heeft'', maar dat Washington bereid moet zijn de crisis over het kernwapenprogramma op serieuze wijze op te lossen. Omdat Washington zo in beslag wordt genomen door de crisis in Irak, heeft Noord-Korea de indruk dat de VS niet luistert naar zijn argumenten.

De nummer twee in de Noord-Koreaanse hiërarchie, Kim Yong-nam, zei dat de veronderstelling dat Noord-Korea zijn nucleaire ambities nooit zal opgeven een verkeerde is. Pyongyang wil onderhandelen over gefaseerde ontmanteling van zijn nucleaire programma, maar daar moeten Amerikaanse concessies tegenover staan.

Noord-Korea, door president Bush ingedeeld bij `de as van het kwaad', ontwikkelt zijn kernwapens uitsluitend als afschrikking voor een Amerikaanse aanval. ,,Wij willen niet het lot van Irak ondergaan.''

Noord-Korea pagina 6