Mercedes gaat in China auto's produceren

DaimlerChrysler probeert zijn tot nu toe mislukte strategie voor Azië een nieuwe wending te geven. Het Duitse concern heeft gisteren toestemming gekregen om in China Mercedessen te produceren.

Het gaat om de productie van 25.000 personenwagens per jaar in de C- en E-klasse van Mercedes-Benz. Gisteren hebben de Chinese premier, Wen Jiabao, die op bezoek in Duitsland is, en Jürgen Schrempp, de topman van DaimlerChrysler, daartoe een contract getekend ter waarde van 1 miljard euro, zo maakte DaimlerChysler bekend.

Anderhalve week geleden leed Schrempp een nederlaag toen hij van het bestuur van DaimlerChrysler geen toestemming kreeg om het noodlijdende Japanse autoconcern Mitsubishi Motors, waarin Daimler een controlerend belang heeft, met financiële steun te hulp te schieten. Ook de samenwerking met het Zuid-Koreaanse autoconcern Hyundai Motor, waarin Daimler een belang van 10,5 procent heeft, staat volgens waarnemers op mislukken.

Schrempp heeft zich ten doel gesteld een kwart van de totale concernomzet in Azië te behalen, maar dat doel is met diens mislukte avonturen in Japan en Zuid-Korea ver weg komen te liggen. Daimler zou zijn belang in Hyundai voor 1 miljard euro willen verkopen, nu Hyundai zich van Daimler wil losmaken. De Chinese toestemming om auto's te gaan bouwen in Peking komt volgens waarnemers dan ook op een belangrijk moment voor Schrempp.

In China zal DaimlerChrysler de Mercedessen produceren samen met zijn partner Beijing Automotive Industry in een nieuwe fabriek in de Chinese hoofdstad. Schrempp heeft volgens een verklaring van Daimler daartoe vorige week tijdens een bezoek aan China de laatste details geregeld. Zijn afwezigheid tijdens de bekendmaking door Daimler dat het geen steun meer aan Mitsubishi Motors zal geven, voedde toen de geruchten dat de positie van Schrempp wankelde. Maar bestuur en commissarissen van Daimler schaarden zich eind vorige week in een verklaring publiekelijk achter de topman.

In september vorig jaar tekende Schrempp met het Chinese staatsbedrijf Beijing Automative Industry een voorlopig contract. Doel is verder om de bestaande activiteiten van Chrysler in China uit te breiden, de twintig jaar oude joint venture Beijing Jeep nieuw leven in te blazen en de vrachtwagenproductie op te voeren. Daimler zal in een apart Chinees project vanaf 2006 bovendien met de productie van 40.000 bestelwagens per jaar beginnen.

Vorig jaar verkocht DaimlerChrysler 12.000 Mercedessen in China (inclusief Hongkong), die allemaal werden ingevoerd. Er rijden momenteel 135.000 Mercedessen in China.