Leider van militie vermist

In Colombia is verwarring ontstaan over het lot van de leider van de Verenigde Zelfverdedingskrachten (AUC), Carlos Castaño.

Castaño wordt sinds een schietpartij op zijn landgoed op 16 april vermist. Vrijdag werd bericht dat hij in opdracht van andere paramilitairen zou zijn vermoord omdat zij het oneens zouden zijn met de onderhandelingen met de regering-Uribe over demobilisering. Na de ontwapening van de naar schatting 15.000 paramilitairen, die in 2005 moet zijn beëindigd, moeten vredesonderhandelingen volgen.

Waarnemers zeggen dat de onderhandelingen op het punt staan te mislukken. De AUC zou diep verdeeld zijn, met name over een regeringseis dat hoge AUC-leden uitgeleverd zouden moeten worden aan de VS wegens drugssmokkel. In gesprek met de krant Financial Times zei de tweede man van de AUC, Salvatore Mancuso, deze week dat de AUC ,,niet tegen uitlevering per se zijn, maar we zijn tegen het feit dat dit een obstakel is op weg naar vrede''. Mancusco wordt gezien als een hardliner, terwijl Castaño gezien wordt als gematigd.

Volgens Mancusco is Castaño ondergedoken. Anderen menen dat de AUC-leider op het punt zou hebben gestaan een overeenkomst te sluiten over beëindiging van de drugssmokkel naar de VS.