Gewezen diplomaten VS hekelen rol Bush

Meer dan vijftig Amerikaanse oud-diplomaten hebben in een gezamenlijk ondertekende brief scherpe kritiek uitgeoefend op president George W. Bush. Zij hekelen met name zijn Midden-Oostenbeleid.

De open brief lijkt op die van meer dan vijftig Britse oud-diplomaten aan de Britse premier Tony Blair die vorige week werd gepubliceerd.

De 53 Amerikaanse diplomaten beschuldigen Bush ervan dat hij met zijn Midden-Oostenbeleid, en met name de steun aan de Israëlische premier Ariel Sharon, zijn geloofwaardigheid in de Arabische wereld heeft verspeeld. Anders dan hun Britse collega's kritiseren de Amerikanen niet de Irakpolitiek van Washinton. Zij hekelen uitsluitend de Amerikaanse rol in de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

De brief, die het initiatief is van Andrew Killgore, oud-ambassadeur in Qatar, is mede-ondertekend door een reeks ex-ambassadeurs in Arabische landen en enkele voormalige topambtenaren. Zij zouden vandaag tijdens een persconferentie in de openbaarheid treden met hun brief.

De American Educational Trust (AET), een stichting waarbij sommige oud-diplomaten zijn aangesloten, heeft in een korte aanvullende verklaring laten weten dat ,,de ondertekenaars verenigd zijn in hun overtuiging dat de Amerikaanse regering afstevent op een groot gevaar''.

De Amerikanen verwijzen naar de brief aan Blair. ,,Wij oud-diplomaten juichen toe dat onze 52 Britse collega's onlangs een brief hebben gestuurd naar premier Tony Blair waarin zij kritiek uitoefenen op zijn Midden-Oostenbeleid en het Verenigd Koninkrijk oproepen meer invloed uit te oefenen op de Verenigde Staten.''

De Amerikaanse diplomaten stellen ook dat het Witte Huis een diplomatieke traditie in het Midden-Oosten heeft geschaad door goedkeuring uit te spreken over het Israëlische plan voor terugtrekking uit Gaza zonder de Palestijnen daarbij te betrekken. ,,Door de deur tot onderhandelingen voor de Palestijnen te sluiten, heeft u bewezen dat de Verenigde Staten geen eerlijke partij zijn voor [het bereiken van] vrede'', aldus de ondertekenaars. ,,U heeft Amerikaanse diplomaten, burgers en militairen die hun werk in het buitenland doen in een onhoudbare en zelfs gevaarlijke positie geplaatst.''