Gegrilde tonijn met zonnesaus

Rooster de paprika's 20 tot 30 minuten in een op 200° Celsius voorverwarmde oven, waarbij u ze af en toe omdraait tot ze rondom geblakerd zijn. Neem de paprika's uit de oven en dek ze af met een theedoek tot ze afgekoeld zijn. Pel ze, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Doe intussen de tomaten in een kom, giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan en laat ze een paar minuten staan. Giet het water af en verwijder het vel en zaad. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Doe de tonijn in een grote schaal, sprenkel er het citroensap en een paar eetlepels van de olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Dek af en zet weg.

Pel de sjalotjes en snipper ze. Pel de knoflook en snijd hem in flinterdunne plakjes. Snijd de venkelknol bij en snijd hem in blokjes.

Verhit de overgebleven olijfolie in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Fruit er de sjalotjes en knoflook een paar minuten in tot ze bijna gaar zijn. Laat ze niet bruin worden. Schep er de venkelknol door en laat alles ongeveer 5 minuten bakken. Schep er de tomaten door, breng op smaak met royaal zout en peper en laat circa 10 minuten bakken, waarbij u regelmatig roert, tot ze uit elkaar beginnen te vallen.

Verwarm intussen de grill op de hoogste stand voor (270-300° Celsius). Bekleed een grillbakblik met aluminiumfolie, zet er een rooster op en leg daar de tonijn op. Schuif circa 10 minuten onder de grill, waarbij u de tonijn na 6 minuten omdraait. Controleer de gaarheid door een scherp mes in het midden van het vlees te steken. Het moet nog een beetje rosé zijn.

Schep vlak voor het serveren de blokjes paprika, de olijven en peterselie of koriander door de venkel-tomatensaus en laat even doorwarmen. Snijd de tonijn in porties, schik op voorverwarmde borden en schep er wat saus over.

Morgen: garnalenboter.

    • Kim Maclean