Dure Picasso op veiling in New York

Een schilderij van Pablo Picasso uit 1905 wordt morgen mogelijk het duurste kunstwerk ter wereld als het onder de hamer gaat bij veilinghuis Sotheby's in New York. Garçon à la pipe is voorzichtig getaxeerd op zeventig miljoen dollar, maar kan mogelijk honderd miljoen dollar (86 miljoen euro) opbrengen. Deskundigen zijn er zeker van dat het doek meer zal opbrengen dan de huidige recordhouder, Portret van dokter Gachet van Vincent van Gogh. Dat werd in 1990 verkocht voor 82,5 miljoen dollar. Het hoogste bedrag dat tot nu toe voor een Picasso is betaald, is 55 miljoen dollar. Picasso schilderde Garçon à la pipe, een portret van een jonge Parijzenaar, toen hij 24 was. De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Londen, John Whitney, kocht het schilderij in 1950 voor dertigduizend dollar. Zijn weduwe biedt het doek nu ter veiling aan.