Digitale foto's in een lijstje

Nieuw aan de muur: een forse fotolijst die steeds een andere foto laat zien en zich 's morgens aan- en 's nachts uitzet. Voorzien van draadloze wifi-verbinding.

Ook digitale foto's laten zich inlijsten. Al langer zijn er digitale fotolijstjes verkrijgbaar: een houten lijst rond een computerschermpje dat een digitale foto toont. De foto is via een kabeltje rechtstreeks vanuit de camera of van de computer in het lijstje te laden. En met een druk op de aan/uit-knop verschijnt de foto op het lcd-schermpje. Dit fotolijstje voor op nachtkastje of schoorsteenmantel heeft sinds kort een grote broer van – letterlijk en figuurlijk – een heel ander formaat.

De PhotoVu PV1900 is een digitale fotolijst van 19 inch, ofwel diagonaal pakweg een halve meter. De breedte van de lijst is ruim zeventig centimeter en het gevaarte weegt net geen tien kilo. Een houten lijst omgeeft het `flatpanel' lcd-scherm. Dit scherm vertoont foto's in hoge resulutie van 1280 960 pixels met 24 bit kleuren in bijvoorbeeld een walnoten of mahonie lijst. Zo kan iedere minuut een andere vakantiefoto worden getoond, eventueel afgewisseld met elk kwartier een familieportret.

De lijst haalt foto's van de computer en plaatst ze op de muur via een draadloze verbinding. Zo kan een lijst in de woonkamer via deze draadloze verbinding foto's van de computer op de zolderkamer vertonen. De geruisloze lijst werkt samen met computers met Windows, Macintosh of Lynx en heeft een ingebouwde `webserver' voor werking en bediening van de lijst. De gebruiker hoeft geen software te installeren: de webserver in de lijst heeft een internetadres en is met behulp van een webbrowser te bedienen. De gebruiker geeft het adres op in de webbrowser en kan vervolgens de werking van de lijst instellen. Zoals welke foto's voor hoe lang in de lijst moeten verschijnen, en de tijden waarop de lijst zichzelf dagelijks moet aanzetten en uitschakelen. De lijst haalt verder automatisch nieuwe software op als er een nieuwe versie van de server verschijnt.

Mark van Buskirk van PhotoVu noemt het `meubelstuk' de `reïncarnatie van de schoenendoos vol oude foto's'. Van Buskirk maakt de digitale fotolijst in Boulder, Colorado, onder de rook van de Rocky Mountains. De houten lijsten komen uit Nederland, een dorp iets verderop. Van Buskirk begon met een 17 inch beeldscherm. ,,Maar dat was te klein en viel in het niet op een beetje muur.'' Volgens Van Buskirk is 19 inch de minimale grootte voor aan de muur en op dit moment de maximale grootte wat betreft betaalbaarheid het 19 inch beeldscherm is hard op weg om standaard te worden.

De lijst is alleen op de website van PhotoVu (www.photovu.com) te bestellen en kost 1.549 dollar. Daar komen nog verzendkosten bij en de douane heft 19 procent BTW aan de grens. Al met al een fors bedrag, maar voor dat geld hangt de lijst een onbeperkt aantal foto's aan de muur.

    • Jeroen Pietersma