Derwig naar Toneelgroep Amsterdam

Toneelspeler Jacob Derwig verlaat volgend jaar zijn groep `t Barre Land voor Toneelgroep Amsterdam (TA). Derwig zal daar het vernieuwde en vergrote ensemble completeren.

Directeur Ivo van Hove maakte gisteravond de opzienbarende transfer bekend. Van Hove had in het begin van dit seizoen een conflict met zijn ensemble, waarna oudgedienden Pierre Bokma, Hans Kesting, Lineke Rijxman en Titus Muizelaar hun vertrek aankondigden. (Kesting kwam hier later op terug.) Deze aderlating wist Van Hove kort daarna te stelpen door vijf nieuwe spelers aan te trekken, vooral van het uiteenvallend ZT Hollandia: Fedja van Huêt, Renée Fokker, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors en Eelco Smits.

Derwig verheugt zich op zijn komst naar TA: ,,In mijn veertien jaar bij `t Barre Land heb ik altijd ook voor anderen gewerkt, voor regisseurs Theu Boermans en Alex van Warmerdam bijvoorbeeld. Die combinatie viel mij altijd zwaar. Nu wil ik voltijds in mijn toneelspelerschap investeren. Het is niet goed voor een acteur om alleen maar zonder regisseur te werken, om alles zelf te doen, zoals we dat bij `t Barre Land doen. Ik snak naar een regisseur. Ik hoop dat Van Hove evenveel voor mij kan betekenen als ik voor hem.'

Net als Van Huêt behoort de 34-jarige Derwig tot de besten van zijn generatie. In maart kreeg hij de tweejaarlijkse Mary Dresselhuysprijs voor zijn hele oeuvre, dat meer dan vijftig rollen omvat. Derwig begon zijn loopbaan begin jaren negentig simultaan bij De Trust en bij 't Barre land. In 1998 maakte hij grote indruk als geestige laat-puber Hamlet met fladderende handen à la Brel. Hij speelde de laatste jaren ook verschillende film- en tv-rollen: de chauffeur van Johnny Jordaan; een eng giechelende maffioso in Lek; de kordate broer in Alex van Warmerdams Grimm; en het travestie broertje van drie dominante zusters in Zus & Zo. Voor deze laatste rol kreeg hij in 2002 een Gouden Kalf.

Derwig betreurt zijn vertrek uit de `theaterfamilie' van `t Barre Land: ,,In de veertien jaar van ons bestaan is er nog nooit iemand weggegaan. Maar ik denk dat de rest van het collectief hier even sterk uit terugkomt. Ze hebben wel vaker zonder mij gewerkt. Het is tijd voor een nieuwe wending.'

Gerectificeerd

Derwig<

In het bericht Derwig naar Toneelgroep Amsterdam (4 mei, pagina 10) staat dat de acteurs Pierre Bokma, Hans Kesting, Lineke Rijxman en Titus Muizelaar aan het begin van dit seizoen aankondigden bij Toneelgroep Amsterdam weg te gaan na een conflict met directeur Ivo van Hove. Kesting bleef uiteindelijk. Volgens Van Hove is alleen actrice Lineke Rijxman zuiver naar aanleiding van het conflict opgestapt. Bokma's vertrek had er slechts zijdelings mee te maken, Muizelaar vertrok om andere redenen.