Deel Stork-divisie naar VDL en Neways

Industrieconcern Stork verkoopt een groot deel van zijn divisie Industriële Componenten voor een onbekend bedrag aan metaalbedrijf VDL en elektronicaproducent Neways. Dat heeft Stork gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de bedrijven Stork Electronics en Stork Industrial Modules, die vorig jaar samen 92 miljoen euro omzet behaalden. Circa 400 werknemers gaan mee over naar VDL en Neways.

De twee bedrijven, allebei gevestigd in Son, leveren onder meer onderdelen aan chipmachinebouwer ASML en kopieerapparatenfabrikant Océ. De activiteiten sluiten goed aan bij die van Neways (ook in Son) en VDL in Eindhoven. Neways, dat beursgenoteerd is, betaalt zijn aandeel in de overname door nieuwe aandelen uit te geven. VDL financiert de overname uit eigen middelen. Neways verwacht synergievoordelen te kunnen behalen door de productie van onderdelen die Stork tot nu toe uitbesteedde, in eigen fabrieken in China en Oost-Europa te gaan maken.

Stork Industrial Components is al enkele jaren een probleemdivisie voor Stork. Na het instorten van de halfgeleiderindustrie was het onderdeel in 2001 en 2002 verliesgevend. Na een reorganisatie, waarbij 400 van de 1.000 banen verdwenen, maakte de divisie vorig jaar weer winst. De verkoop levert Stork geen boekwinst of verlies op. Het onderdeel van de divisie Industriële Componenten dat Stork niet verkoopt, Stork Veco, wordt ondergebracht bij de divisie textieldrukmachines, waar Stork Veco al toeleverancier van is.

Stork maakte al ruim een jaar geleden bekend een aantal divisies te willen afstoten om meer lijn aan te brengen in de activiteiten. Na de verkoop van het onderdeel Industriële Componenten heeft Stork nog vier divisies over: pluimveeslachtmachines, textieldrukmachines, luchtvaart en installatie.