Bush wil `hele verhaal' over martelen

De Amerikaanse president Bush heeft het ministerie van Defensie opdracht gegeven te onderzoeken of gevangenen in Irak mogelijk ,,systematisch'' worden misbruikt. Bush zou ,,het hele verhaal [willen] weten'', aldus een anonieme functionaris gisteren tegenover de Amerikaanse media.

Het ministerie van Defensie heeft inmiddels generaal-majoor Geoffrey Miller naar Irak gestuurd om het onderzoek te leiden. Het voormalige hoofd van het Amerikaanse gevangenkamp in het Cubaanse Guantánamo Bay moet uitvinden wat er in de Iraakse gevangenissen gebeurt en op welke schaal misbruik voorkomt, aldus de functionaris.

Die keuze voor Miller is ironisch, omdat uitgerekend Guantánamo Bay geldt als het bekendste detentiekamp waar de Verenigde Staten buiten het internationaal recht om opereren. Daarop bestaat wereldwijd veel kritiek.

De commandant van de Amerikaanse troepen in Irak, generaal Ricardo Sanchez, heeft zeven militairen formeel berispt wegens misbruik van Iraakse gedetineerden in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Het gaat daarbij niet om de zes Amerikanen tegen wie al een strafrechtelijk onderzoek loopt wegens mishandeling in hetzelfde cellencomplex.

In navolging van het weekblad The New Yorker onthulde gisteren ook The Los Angeles Times meer details van een intern Amerikaans militair onderzoek dat rept van ,,systematische en illegale'' mishandeling van gevangenen in Abu Ghraib.