Bulgarije voltooit kerncentrale op grens Roemenië

Bulgarije wil in Belene, aan de Donau, op de grens met Roemenië, de kerncentrale voltooien waarvan de bouw ruim tien jaar geleden werd stilgelegd. Met de voltooiing zijn investeringen ter waarde van twee miljard dollar gemoeid; de centrale van Belene moet in 2010 klaar zijn.

De Bulgaarse premier, Simeon Sakskoboergotski, liet dat gisteren in Sofia weten. Bulgarije heeft een kerncentrale in Kozlodoej. Deze centrale telt vier inmiddels sterk verouderde reactoren van Russische makelij. Onder druk van de Europese Unie, die bevreesd is voor de veiligheid van de reactoren, zijn twee van de vier reactoren in 2002 stilgelegd. Het is de bedoeling dat de twee andere reactoren in 2006 worden stilgelegd, hoewel nog onlangs een inspectie van het Internationale Atoomagentschap IAEA heeft uitgewezen dat de reactoren veilig zijn. Maar een jaar na de sluiting van Kozlodoej hoopt Bulgarije lid van de Europese Unie te worden, en de sluiting van Kozlodoej maakt deel uit van de voorwaarden waarop Bulgarije lid kan worden.

De consequenties van de sluiting van Kozlodoej zijn voor Bulgarije op termijn dramatisch, omdat de centrale voorziet in bijna de helft van de energiebehoefte van het land en Bulgarije dankzij de centrale een energie-exporteur is: in 2003 werd nog vijf miljard kwH geëxporteerd. Volgens premier Sakskoboergotski is het om die reden nodig de kerncentrale van Belene te voltooien. ,,De centrale is nodig om een stabiele en betaalbare energietoevoer voor het land te verzekeren. Bulgarije moet daarnaast zijn sterke positie op de regionale energiemarkt behouden'', aldus de premier.

Met de bouw van de kerncentrale van Belene werd in 1987 begonnen; vier jaar later werd de bouw onder druk van milieugroepen afgebroken – nadat ruim een miljard euro was geïnvesteerd. In juli van dit jaar moet de regering een keus maken uit vijf potentiële investeerders – het Amerikaanse Westinghouse, het Franse Framatome, het Canadese Atomic Energy of Canada Ltd., het Tsjechische Škoda en het Russische Atomstroyexport. In 2010 moet Belene zijn voltooid. De capaciteit en het aantal reactoren staan nog niet vast.