Beroep Ajax tegen puntenmindering

Ajax gaat niet akkoord met het voorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB om naast een boete Jong Ajax ook drie punten in mindering te brengen wegens de rellen na het thuisduel tegen Jong Feyenoord. Vorige maand werden Rotterdamse spelers door Amsterdamse supporters gemolesteerd. De zaak gaat nu naar de tuchtcommissie.

Ajax is het niet eens met het sportieve deel van de straf. Met de voorgestelde boete van 15.000 euro kan Ajax volgens algemeen directeur Arie van Eijden wel leven. ,,Puntenaftrek is onverteerbaar. We kunnen niet alleen tegen dat aspect in beroep gaan, dus moeten we de hele straf aanvechten.''

Marco van Basten, een van de trainers van Jong Ajax, hoopt dat de tuchtcommissie zijn ploeg ontziet. De oud-speler vindt dat zijn spelers alles hebben gedaan de belaagde tegenstanders te beschermen. Zo nam Daniël de Ridder de jonge Feyenoorder Robin van Persie in bescherming. Van Basten: ,,Ze moeten proberen die supporters, voor zover ze supporters zijn, te straffen. Niet de spelers.''

Jong Ajax won gisteren op jeugdcomplex De Toekomst, waar de rellen vorige maand uitbraken, met 1-0 van Jong Heerenveen en zou kampioen zijn geworden als de punten niet worden afgetrokken. Nu moet worden afgewacht wat de tuchtcommissie beslist. Van Eijden beseft dat het beroep meer punten kan kosten. ,,Dat is dan maar zo, dit is een principezaak.''