Bank: sars gunstig voor economie Azië

,,De infectieziekte sars kan op de lange termijn positieve gevolgen hebben voor de economische ontwikkeling in Azië.'' Dat zei Jean-Pierre Verbiest, economisch hoofd van de onderzoeksafdeling van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB), gisteren bij de presentatie van de Asian Development Outlook 2004, het jaarlijkse rapport over de regio van de bank.

Uit een eerder ADB-rapport over de sars-crisis, blijkt dat de invloed van sars op korte termijn een duidelijke negatief effect had op de Aziatische economie. Het consumentenvertrouwen daalde, de toerismesector kreeg een immense klap en investeerders trokken zich terug uit angst voor het risico op besmetting met het virus. Deze negatieve gevolgen bleken aanvankelijk erg groot, ook al heeft sars relatief weinig slachtoffers gemaakt. ,,Het grootste probleem was een absoluut gebrek aan informatie in China. De onzekerheid wakkerde de paniek in Azië en in de rest van de wereld aan'', aldus Verbiest.

China heeft volgens Verbiest veel geleerd van de crisis. ,,Bij de vogelgriep eind januari heeft China een zeer open communicatie gevoerd naar de buitenwereld. En ook bij de twee recente gevallen van sars in april viel het accuraat en transparant communicatiebeleid van de overheid op.''

Verbiest: ,,Het is deze opstelling die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een significante groei in de Chinese en de gehele Aziatische economie. Uit ons onderzoek blijkt dat de consumentenvertrouwen vorig jaar aanzienlijk is toegenomen. Ik verwacht dat hetzelfde zal gebeuren met het ondernemersvertrouwen''.

In 2003 kende Azië volgens de Asian Development Outlook 2004 een economische groei van 6,3 procent. Dit maakt van Azië de snelstgroeiende regio ter wereld. Verwacht wordt dat deze trend zich zal voortzetten in 2004 met een geschatte groei van 6,8 procent.

Verbiest voorspelt de grootste expansie in China, dankzij het hernieuwd vertrouwen van de consumenten en de ondernemers. ,,China zal ongetwijfeld de rest van de regio op sleeptouw nemen en zijn rol als motor van de Aziatische economie verderzetten.''

De snelle groei in China is de drijvende kracht achter de toenemende intra-regionale handel. De economiën in Oost– en Zuidoost–Azië halen veel voordeel uit de hoge Chinese importcijfers.

    • Ilse Naudts