Amnesty laakt Roemenië

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ernstige kritiek geuit op de wantoestanden in psychiatrische inrichtingen in Roemenië. Als gevolg van die wantoestanden stierven dit jaar in een kliniek in Poiana Brasov al achttien patiënten, aldus Amnesty. De Roemeense regering heeft de directeur van die inrichting inmiddels ontslagen, maar houdt vol dat de patiënten voornamelijk aan hartziekten zijn gestorven. Amnesty zegt dat de Roemeense praktijk patiënten onvrijwillig op te sluiten of op te sluiten op niet-medische gronden neerkomt op ,,willekeurige detentie en ontzegging van rechten op een eerlijke behandeling''. De omstandigheden in Roemeense psychiatrische klinieken zijn ,,abominabel'', aldus Amnesty. Gebrek aan eten, verwarming, hygiëne en medische zorg leidt volgens de organisatie tot sterfgevallen als die in Poiana Brasov.