Zwitsers UBS door Fed in opspraak

De Zwitserse bank UBS heeft gisteren toegegeven dat zij zich heeft schuldig gemaakt aan contractbreuk wegens onwettige geldtransacties met landen die worden geboycot door de Verenigde Staten, zoals Cuba en landen in het Midden-Oosten. Met Irak zouden zulke transacties niet zijn verricht.

UBS wacht mogelijk strenge sancties van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zo heeft een woordvoerder van de `Fed' gisteren gezegd.

UBS heeft zes betrokken medewerkers ontslagen en nog eens zes disciplinair gestrafd. UBS is een van de weinige niet-Amerikaanse banken in de wereld die namens de Federal Reserve oude dollarbiljetten mogen innemen in ruil voor nieuwe.

De `Fed' heeft inmiddels het contract met UBS opgezegd en werkt samen met de Zwitserse banktoezichthouder om de zaak verder tot de bodem uit te zoeken, zo heeft een woordvoerder van de New Yorkse Federal Reserve Bank gisteren tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg gezegd.

UBS zou morgen, wanneer de bank haar kwartaalcijfers bekendmaakt, met meer details komen over de zaak.

De betroken medewerkers hebben niet voor pensoonlijk gewin gehandeld en zich niet aan criminele activiteiten schuldig gemaakt, maar aan zeer ernstige nalatigheid, zei een woordvoerder van UBS tegen Bloomberg. Het interne onderzoek dat de bank naar de affaire heeft verricht was al in oktober vorig jaar begonnen. De woordvoerder beklemtoonde dat de betrokken medewerkers geen Zwitserse wet hebben overtreden. Hij voegde eraan toe dat het maar om een ,,betrekkelijk klein'' bedrag gaat.

    • on Zer