VEB schort zaak tegen Ahold op

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft een van de twee rechtszaken tegen supermarktbedrijf Ahold opgeschort. De procedure voor herroeping van vijf jaarrekeningen wordt mogelijk ingetrokken.

Dat hebben vanochtend VEB en Ahold bekendgemaakt. De beleggersclub spande begin dit jaar bij de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof in Amsterdam een zaak aan om de jaarrekeningen van Ahold van 1998 tot en met 2002 te laten vernietigen. De VEB was van mening dat de onjuiste manier van boekhouden, die afgelopen jaar bij Ahold werd ontdekt, zich al voordeed vanaf 1998.

Ahold heeft alleen de jaarrekeningen van 2002 en 2003 herzien. De VEB vindt dat daarom ook eerdere jaarrekeningen opnieuw zouden moeten worden opgemaakt. Over 2002 is de VEB, ondanks de herziening van Ahold, niet tevreden. De vereniging wil op één detail, de pensioenlasten, opnieuw een aanpassing.

Een woordvoerder van Ahold liet vanochtend weten dat Ahold de opschorting ziet als ,,een positief teken''. Ahold en de VEB zijn overeengekomen dat op 13 mei van dit jaar een definitief besluit valt over het al dan niet doorzetten van de procedure. ,,Maar we hebben goede hoop'', aldus de Ahold-woordvoerder. In reactie op de mededeling was Ahold vanochtend best presterende aandeel op de Amsterdamse beurs met een stijging van 0,8 procent tot 6,51 euro.

VEB-directeur Peter-Paul de Vries zei dat hij nog ,,geen idee'' heeft of deze opschorting tot een definitieve intrekking leidt. ,,Maar als je denkt dat het onmogelijk is, schort je de procedure niet op. Ik heb ook altijd gezegd dat onze wens niet via de rechter hoeft te worden gerealiseerd. Het kan ook met gesprekken.''

De Vries heeft drie keer gesproken met bestuursvoorzitter Anders Moberg. ,,De verhoudingen tussen ons zijn genormaliseerd'', zegt De Vries. Na de laatste aandeelhoudersvergadering van Ahold, twee maanden geleden, liep woedend Moberg op de VEB-directeur af. ,,Jij probeert ons zo hard als je kunt te beschadigen,'' zei de Ahold-topman toen tegen De Vries.

De VEB zet zijn enquêteverzoek bij de Ondernemingskamer naar mogelijk wanbeleid bij Ahold wel door. Die zaak dient op 17 juni. Het supermarktconcern heeft altijd de meeste bezwaren geuit tegen de eerste procedure. Het bedrijf vond de vordering ,,ongegrond''. Belangrijkste bezwaren waren dat het maken van nieuwe jaarrekeningen Ahold erg veel tijd en geld zou kosten. In grote krantenadvertenties vroeg Moberg de VEB om af te zien van de procedure.